Lucrările Adunării eparhiale în eparhiile oltene

Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit joi, 12 iunie, ședința de constituire a noii Adunări eparhiale pentru mandatul 2014-2018. În cursul zilei de astăzi, este rândul membrilor din Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei să se întrunească în ședință de lucru, la Centrul de restaurare, conservare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Deschiderea lucrărilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, unde s-a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ședința a avut loc în Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului pastoral cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, sub președinția IPS Părinte Mitropolit Irineu. În deschidere, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de întâmpinare în care a evidențiat importanța Adunării eparhiale, atribuțiile statutare ale acesteia și rolul ei în bunul mers al vieții bisericești. În continuare, IPS Varsanufie, chiriarhul locului, a mulțumit IPS Părinte Mitropolit pentru sprijinul și ajutorul acordat în coordonarea activităților desfășurate în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului pe perioada mandatului de interimat. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe noii membri aleși și și-a manifestat dorința de a avea o bună colaborare și conlucrare cu noii membri ai Adunării eparhiale în vederea finalizării proiectelor angajate pe perioada mandatului lor.

În cadrul ședinței, au fost validate mandatele membrilor aleși în cele zece circumscripții din întreg județul Vâlcea, s-a aprobat componența comisiilor de lucru și a secretariatului adunării. Totodată, au fost desemnați reprezentanții în Adunarea Națională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, membrii Consiliului eparhial, ai Consistoriului eparhial și monahal, precum și reprezentantul în Consistoriul mitropolitan. Cei 30 de membri ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului au fost desemnați pentru cinci comisii de lucru: administrativ-bisericească; cultural-educațională; economică, bugetară și patrimonială; social-filantropică și organizatorică; juridică și de validare.

Adunarea eparhială, constituită la Craiova

Sala de festivități a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova găzduiește astăzi ședința de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei. Amintim că în data de 15 mai 2014, în cele 10 circumscripții electorale ce reprezintă județele Dolj și Gorj, au fost confirmați prin vot noii reprezentanți ai clerului și credincioșilor pentru organismul deliberativ în toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei, pentru mandatul 2014- 2018. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, fiecare Adunare eparhială se compune din 30 de reprezentanți aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni (respectiv 10 clerici și 20 de mireni), aleși pe o perioadă de 4 ani, pentru cel mult două mandate. În cadrul ședinței de constituire vor fi validate mandatele membrilor aleși ai Adunării eparhiale și se vor alege membrii Consiliului eparhial. De asemenea, vor fi desemnați trei membri ai Adunării eparhiale, respectiv un cleric și doi mireni, spre a fi reprezentanții Arhiepiscopiei Craiovei în Adunarea Națională Bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…