Lucrări la pridvorul și parterul noii catedrale

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului se lucrează la construirea suprastructurii edificiului religios, informează Ziarul Lumina. Viitoarea Catedrală patriarhală prinde contur cu fiecare zi ce trece. Se pot observa pridvorul lăcașului de rugăciune, cu elementele specifice, coloane și arcade, precum și parterul lăcașului, cu deschiderile de dimensiuni mari pentru ferestre și intrări.

Catedrala Mântuirii Neamului este alcătuită din două mari componente: infrastructura, care cuprinde radierul casetat și trei subsoluri, și suprastructura sau incinta principală a viitorului lăcaș de rugăciune. Infrastructura a fost finalizată în anul 2013, astfel că la momentul actual echipele de muncitori lucrează la suprastructura catedralei de la cota 0. „Se lucrează la cota 0, la nivelul parterului, care se înalță până la 9 metri. S-a finalizat până la această înălțime montarea armăturii rigide și s-a început montajul armăturii flexibile. De asemenea, s-a început și execuția zidăriei de cărămidă. Toate aceste lucrări se execută în condiții de iarnă, cu măsuri speciale de lucru. La pridvorul edificiului se pot observa deja cofrajele construite, iar fierarii au început să monteze armătura flexibilă din arcade”, ne-a spus ing. Dan Dumitrescu, diriginte de șantier. Montarea armăturii rigide la parter permite pentru privitori să constate deschiderile de dimensiuni mari pentru ferestrele și intrările în catedrală, precum și scările și puțurile de lift care fac legătura între cele trei subsoluri și suprastructura catedralei.

Elementele structurale ale parterului suprastructurii sunt de tip stâlp din beton armat cu armătură rigidă, perete din beton armat cu armătură rigidă cu inimă din oțel și grinzi de cuplare cu inimă din oțel. Aceste elemente structurale se vor prelungi în infrastructură, dar și peste zona parterului, cu o lungime suficientă, pentru a asigura transmiterea eforturilor. „Specificul acestui edificiu este dat și de alcătuirea suprastructurii, în care intervin elemente verticale de tip stâlpi și pereți, în diferite combinații, pe anumite zone și la diferite înălțimi, și planșee cu grinzi și plăci. Fiind un edificiu special, modelele de calcul, volumele, deschiderile, înălțimile sunt deosebite, și ca atare este un proiect aparte, și execuția este specială față de la un bloc normal de locuințe. Pe șantier sunt în jur de 120 de muncitori și 20 de cadre tehnice ale constructorului și se lucrează 10 ore pe zi, de la ora 6:00 până la ora 18:00”, ne-a spus dirigintele de șantier.

Comentarii Facebook


Știri recente