Lucrări de restaurare la biserica românească din Otlaca-Pustă

Recent au început lucrările de restaurare la biserica ortodoxă română din Otlaca-Pustă, Ungaria. Cu ajutorul unui proiect european, biserica va fi renovată atât în exterior, cât și în interior, va fi schimbat acoperișul și se va reînnoi parcul din jurul lăcașului de cult, conform rgnpress.ro, citat de „Ziarul Lumina”.

Despre înaintarea lucrărilor și despre motivul pentru care a fost nevoie de aceste lucrări a informat Gheorghe Simonca, primarul localității Otlaca și, totodată, coordonatorul lucrărilor.

‘Biserica ortodoxă română din Otlaca-Pustă este de un secol pilonul cel mai important al identității românilor din această localitate, iar în ultimele decenii la biserică nu s-au făcut decât o singură dată restaurări de exterior. Din pricina acoperișului deteriorat din cauza vremii, tavanul s-a umezit și a căzut tencuiala. Cu toate că localitatea are un număr redus de locuitori, numărul credincioșilor prezenți la slujbele de la biserică este remarcabil comparativ cu multe alte biserici din țară, de aceea a fost nevoie, printre altele, și de instalarea încălzirii, și de schimbarea ușilor și a ferestrelor. În urmă cu patru ani a luat naștere proiectul acestor lucrări, când administrația locală împreună cu asociațiile civile din localitate au sponsorizat înaintarea acestui proiect, cu intenția de a câștiga fonduri de la Uniunea Europeană. Biserica Ortodoxă Română din Ungaria, în colaborare cu Primăria din Otlaca-Pustă și Asociația Culturală Română ‘Mihai Purdi’ au câștigat un proiect european de 36 milioane de forinți din fonduri LEADER. Termenul de finalizare a lucrărilor este până la sfârșitul anului 2011, dar până la 30 septembrie 50% din lucrări trebuie terminate.

În prezent, firma care s-a angajat la renovarea bisericii a terminat o parte din lucrări, dar între timp au apărut și alte probleme neașteptate (cum ar fi: schimbarea grinzilor de la acoperiș și de la turn), lucrări care sunt mai practic de rezolvat acum, înainte de a tencui biserica și a pune fresca pe pereți. Dorința noastră este ca sfințirea bisericii să se facă în luna iulie, odată cu ziua românilor din Otlaca-Pustă și sperăm ca până atunci să realizăm tot ceea ce ne-am propus’, a mai declarat Gheorghe Simonca.

Comentarii Facebook


Știri recente