Lucrare pastoral-misionară în parohia Ghilănești

În parohia Ghilănești-Cristești, Protopopiatul Botoșani, județul Botoșani, a început în urmă cu doi ani de zile construcția unui așezământ social-filantropic. În luna decembrie a anului trecut au fost oferite daruri copiilor din familiile nevoiașe.

Enoriașii din parohia Ghilănești, Protopopiatul Botoșani, împreună cu părintele paroh Serghie Rață, sprijinit de câțiva sponsori și de Centrul eparhial Iași, au început să ridice o casă socială. Aici vor fi organizate praznicele pentru cei adormiți, agapele frățești și activitățile catehetice și culturale din parohie. „Nădăjduim ca anul acesta să finalizăm construcția așezământului social, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului. Am primit o sumă consitentă de la domnul Marcel Ungureanu și am fost ajutați la prelucrarea lemnului de domnul Petru Surdoaie. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru că a aprobat cantitatea de lemn necesară ridicării casei sociale. Ridicarea așezământului era necesară întrucât până în prezent nu aveam un spațiu pentru organizarea agapelor frățești”, a explicat pr. paroh Serghie Rață. În noua clădire vor avea loc activități catehetice dedicate copiilor și tinerilor, precum și întâlniri cu enoriașii din parohie. „Ne dorim să oferim hrană cel puțin odată pe săptămână în primul rând persoanelor nevoiașe. În paralel cu lucrările de la casa socială dorim să amenajăm o cameră mortuară în clopotniță”, a menționat pr. paroh Serghie Rață, potrivit mmb.ro.

În luna decembrie 2013, parohia Ghilănești a oferit daruri mai multor familii nevoiașe cu mulți copii, prin implicarea sponsorilor. „Am îndemnat credincioșii să-și aducă pruncii la biserică pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Astfel, copiii sunt apropiați de sfântul lăcaș. Cu prilejul sărbătorilor Nașterii Domnului cinci familii nevoiașe au primit daruri de la credincioșii și doamnele din Comitetul parohial al parohiei „Sfântul Sava cel Sfințit” Portogruaro, ce aparține de Episcopia Ortodoxă Română din Italia. Membrii familiilor beneficiare își îndreaptă mulțumirile și gândurile de bine către donatorii bunurilor pe care le-au primit cu bucurie. Pentru fapta cea bună în folosul celor nevoiași, adresăm sincere mulțumiri credincioșilor din Portogruaro, părintelui paroh Igor Baranovschi și doamnei preotese Dana de care ne leagă o lungă și frumoasă prietenie”, a transmis pr. paroh Serghie Rață. Biserica parohiei Ghilănești a început să se ridice în luna mai a anului 1999, odată cu numirea preotului paroh Serghie Rață. Materialul lemnos a fost adus din pădurile învecinate, prelucrarea lemnului brut fiind realizată de o echipa de muncitori a meșterului Costică Gologan din Coșula.

Prima slujbă a fost oficiată în acest sfânt lăcaș pe 21 noiembrie 1999. Biserica are structura și pereții exteriori din lemn, fiind tencuită în interior. Pe parcurs s-au cumpărat toate obiectele bisericești necesare oficierii slujbelor religioase. În anul 2000 s-a început construirea casei parohiale care a fost dată în folosință un an mai târziu. Toate lucrările au fost realizate cu sprijinul credincioșilor din parohie, dar și cu ajutorul financiar al fiilor satului din țară și străinătate. Sfințirea bisericii a fost oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe 1 noiembrie 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente