Lucrare misionară în Parohia Broșteni 2

Una din puținele biserici din Eparhia Sucevei și Rădăuților închinată Sfântului Pantelimon și-a cinstit ieri ocrotitorul. Parohia Broșteni 2 din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, este închinată acestui sfânt mucenic, informează „Ziarul Lumina”. Cu toate că posibilitățile materiale sunt limitate, cu sprijinul enoriașilor și al binefăcătorilor s-au realizat mai multe lucrări la complexul parohial.

Biserica „Sfântul Pantelimon” din Broșteni a început să se construiască în luna mai 1998, fiind al doilea sfânt locaș din acest oraș pe lângă cel construit la 1780. Aceasta deservește, prin hotărârea Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Spitalului „Carmen Sylva” din satul Lungeni, dar și unei părți din Parohia Broșteni 1 care a fost rearondată. Locașul de închinăciune s-a ridicat prin donațiile credincioșilor din parohia nou înființată, deservind satele Lungeni, Capu Dealului și Haleasa, precum și o parte din blocurile cartierului din Broșteni. La un an după începerea lucrărilor la construirea noii biserici, a fost instalat ca prim slujitor la această parohie preotul Mihai Negrea, care până în anul 2001 a reușit să aducă aproape de finalizare construirea locașului de cult. În anul 2002 a fost instalat paroh părintele Sergiu Silviu Sava, care a continuat activitatea pastoral-misionară începută. Între anii 2007-2009 s-a ridicat casa de prăznuire, care a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. „În plan spiritual, pe lângă îndatoririle spiritual-morale, avem în grijă bolnavii din spital. De aceea, nu există post, din cele patru de peste an, sau solicitare la care să nu răspund, conștient că orice strigare a celor „mai mici sau neputincioși” poate fi o chemare a lui Hristos, cu atât mai mult în misiunea mea preoțească la o biserică unde Sfântul Pantelimon este o pildă vie a slujirii lui Hristos”, a spus părintele paroh Sergiu Silviu Sava.

Lucrător în turma încredințată

O frumoasă tradiție locală, începând cu anul 2002, este săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în fiecare săptămână din posturile de peste an cu șapte preoți în parohiile Broșteni 2, Crucea, Cojoci, Holda, Broșteni și Cotârgași. Pe lângă aceste slujbe, la Parohia Broșteni 2, în posturile de peste an se săvârșește în fiecare vineri Sfânta Liturghie. „La începutul slujirii mele, care oarecum coincide și cu formarea unui obicei în tradiția slujirii în biserica noastră, numărul creștinilor care participau la slujbe nu era așa mare. An de an, conștientizând că „adevărata închinare se face în duh și adevăr” prin predica, rugăciunea și chemarea lui Dumnezeu, oamenii au venit în număr tot mai mare în sfântul locaș pentru a se ruga. Nu numai biserica însă este un spațiu de rugăciune, ci la fel de mult și casa creștinului. Locuind în parohie, încerc să fiu permanent viu și lucrător în turma pe care Dumnezeu și IPS Pimen mi-au oferit-o spre păstorire, cu cuvântul, cu fapta și cu rugăciunea. Mai sunt multe de împlinit, dar mă rog Bunului Dumnezeu ca alături de familia mea de acasă, cât și alături de familia din biserică să putem construi virtuți alese în sufletul nostru și parohie sănătoasă în Trupul lui Hristos – Biserica”, a mărturisit părintele Sergiu Silviu Sava.

Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon” – Broșteni 2

Locașul de închinăciune ocrotit de Sfântul Pantelimon din Broșteni a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Credincioșii au venit la sfânta biserică pentru a-și cinsti ocrotitorul prin rugăciune. „Și anul acesta, nu numai pentru creștinii mei, dar și pentru toți cei iubitori și râvnitori către Sfântul Pantelimon biserica noastrăs-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Ea a așteptat la rugăciune și cuminecare pe fiii ei, precum și pe preoții slujitori care ne-au călcat și în alți ani pragul, pentru a fi împreună și a ne bucura de încă un an binecuvântat în Domnul Hristos Iisus. Urez mulți ani fericiți și cu împliniri duhovnicești celor ce poartă numele Sfântului Mucenic Pantelimon. Mulțumesc creștinilor mei pentru răbdarea și dragostea lor față de mine și pentru dragostea față de Biserică și față de Hristos”, a menționat părintele Sergiu Silviu Sava.

Comentarii Facebook


Știri recente