Lucrare despre istoria Ortodoxiei din America

De curând, a apărut o carte despre Bisericile Creștin Ortodoxe din Statele Unite ale Americii, o carte care se adresează publicului larg ortodox sau de altă credință, publicului specializat sau nespecializat, potrivit „Ziarul Lumina”.

Este un atlas deoarece conține numeroase hărți care arată dezvoltarea istorică și teritorială a Bisericii Ortodoxe din America. Este o monografie tematică pentru că eseurile din această carte relatează istoria Ortodoxiei în Statele Unite ale Americii din trecut până în prezent. Din punct de vedere tematic, ‘Atlasul Bisericilor Ortodoxe din America’ se împarte în patru părți. În primul capitol este dezvoltată istoria Bisericilor Ortodoxe din America și sunt prezentate aspectele interesante ale bisericilor, comunităților locale și ale personalităților care au influențat Ortodoxia în America. Capitolul al doilea oferă o imagine de ansamblu a celor 21 de Biserici Ortodoxe, între care și Bisericile Orientale. Articolele scurte cu informații despre fiecare Biserică sunt însoțite de câte două hărți. Al treilea capitol este dedicat mănăstirilor ortodoxe din Statele Unite ale Americii și prezintă o introducere generală a monahismului ortodox din America și oferă o bază de date sistematice pentru cele 81 de mănăstiri din țară. Hărțile însoțitoare arată locul unde se află pe teritoriul american. Capitolul patru furnizează datele obținute la recensământul național din 2010 cu privire la existența Ortodoxiei pe teritoriul american. Tabelele și hărțile din acest capitol conțin statistici despre parohii, membri și despre frecvența lor la aceste biserici pentru cele 21 de Biserici Ortodoxe Naționale.

‘Atlasul Bisericilor Creștin Ortodoxe din America’ este văzut de J. Gordon Melton, profesor de istoria religioasă americană, de la Universitatea Baylor din Texas, drept ‘un ansamblu important de date recente care oferă o imagine unitară a unui segment important, dar adesea neglijat’. Atlasul este o carte excepțională atât pentru cercetători, cât și pentru membrii Bisericii Ortodoxe. ‘Este o carte provocatoare și sugestivă pentru publicul american: cum continuăm noi să ne luptăm cu două probleme care au fost în centrul experienței ortodoxe din Statele Unite, cum să creăm și să menținem unitatea în multiculturalitatea și multietnicitatea americană și cum să negocieze cultura americană cu celelalte culturi, fără a se pierde sufletul cuiva’, a explicat David Roozen, director al Institutului de Cercetări Religioase Hartford.

Editorul atlasului este sociologul Alexei Krindatch, fost director de cercetare al Institutului Ortodox ‘Patriarhul Athenagoras’ și actualmente cercetător-coordonator în cadrul Sinodului Episcopilor Ortodocși Canonici din America de Nord și Centrală.

Comentarii Facebook


Știri recente