Londra | Concert de muzică bizantină în Biserica Sfântul Gheorghe din Capitala Angliei

Concert de muzică bizantină la Londra

La biserica Sfântul Gheorghe din Londra a avut loc duminică, 26 martie 2017, începând cu ora 18:00, un concert de muzică bizantină intitulat Iată, Mirele!

Grupul de psalţi români şi greci din Londra, condus de Angelos Achtinoudis, i-a invitat pe cei prezenţi la o călătorie muzicală prin Săptămâna Patimilor. Piesele din repertoriul concertului – o bogată selecţie de cântări specifice acestei perioade – au fost interpretate în limbile greacă, română şi engleză.

O menţiune specială se cuvine cântării “Doamne, femeia…”, interpretată cu multă naturaleţe, sobrietate şi bărbăţie de către protopsaltul grec Angelos Achtinoudis. Cântarea este o creaţie a monahiei Casiana, o prolifică imnografă din Constantinopolul secolului al IX-lea,a transmis pr. Constantin Popescu de la Parohia Sfântul Gheorghe.

În continuarea evenimentului, părintele Popescu a ţinut o mini cateheză având că tema această cântare, o capodoperă a genului. Contemporanul ei, Sfântul Theodor Studitul, a fost profund impresionat de calitaţile de poet şi imnograf ale monahiei Casiana, a precizat părintele.


Angelos Achtinoudis este prieten, iubitor şi admirator al culturii şi artei muzicale bizantine de tradiţie românească. Angelos s-a născut în Souroti, lângă Tesalonic, Grecia. A început studiul muzicii bizantine sub directa îndrumare a protopsaltului Nestor Papalexiu de la biserica Panagia Dexia din Tesalonic, aprofundând ulterior secretele acestei muzicii de la mari profesori ai acestui gen muzical, cum ar fi Abraham Efthimiadis, Arhon al Patriarhiei Ecumenice.

A învăţat şi muzică populară grecească de la Evangelos Nanakos şi Chronis Aidonides şi a cântat în multe coruri bisericeşti şi laice. A studiat şi Teologia, în prezent fiind protopsaltul bisericii greceşti “Sfântul Antonie” din Woodgreen – Londra şi profesor asociat al Şcolii de Muzică al Thyatirei (Arhiepiscopia Greacă din Marea Britanie).

 

Comentarii Facebook


Știri recente