Locul unicat din centrul Sucevei dedicat eroilor neamului: Biserica „In Memoriam”

Zilele Sucevei vor fi o sărbătoare sobră în acest an, dar dacă alegeți să vizitați orașul, Biserica Martirilor „In Memoriam” nu poate lipsi de pe lista locurilor de pelerinaj.

Biserica, unică în România prin arhitectura atipică, este parte dintr-un ansamblu construit lângă Palatul de Justiție în amintirea celor care au suferit în timpul comunismului pentru credința și libertate. În clădirea actualului tribunal sucevean a funcționat o închisoare unde între anii 1947-1956 au fost deținuți și torturați în jur de 1000 de luptători anticomuniști.

Biserica atipică din Bucovina iubită de IPS Pimen

Proiectul a fost inițiat de Pr. Viorel Ioan Vârlan în urmă cu 24 ani, la scurt timp după înființarea Fundației „In Memoriam” și a revistei cu același nume care în prezent se apropie de numărul 100.

„Lângă biserică a existat o groapă comună în care erau aruncați cei executați”, își amintește părintele. Aceasta a fost umplută cu var ca să se topească trupurile și să nu mai existe mărturii.

„Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului ca recunoștință a tuturor mamelor care au plâns pentru fii lor, închiși nevinovați”.

Revista „In memoriam”, Nr. 94.

Arhitectul bisericii este Doru Olaș. „Biserica este total altceva decât ce există în România. Design-ul e special pentru că este biserica memorial”, a declarat părintele Vârlan

Biserica atipică dedicată martirilor a fost iubită de Arhiepiscopul Pimen care a și sfințit lăcașul de cult în data de 12 septembrie 2004.

Image may contain: sky, plant, tree and outdoor
Acoperișul este o cupolă uriașă care practic pornește de la nivelul solului pe partea vestică și urcă în trepte boltite spre un turn impozant. Turla bisericii urcă abrupt în partea de est în plan vertical și lasă loc pentru trei ferestre alungite. Acoperișul se continuă pe cele două laterale ale bisericii cu două streșini de dimensiuni mari, înclinate către pridvor. Pereții bisericii au mai mulți contraforți pe lateral, dar și alte cupole mai mici la baza turlei. ©Biserica „In Memoriam”

Interiorul Bisericii, deși încă în lucru, este pe măsură.

Image may contain: 1 person, indoor
©Biserica „In Memoriam”
Image may contain: indoor
Mozaicul de pe podea, vitraliile și elementele decorative din metal împreună cu pictura crează un spațiu de vis. ©Biserica „In Memoriam”

Ansamblul cuprinde: Biserica „In Memoriam”, Muzeul „Dr. Dragoș Corlățeanu”, Turnul Unirii și Grupul statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu” .

Muzeul

Sala muzeu de la subsolul bisericii a fost numită „Dr. Dragoș Corlățeanu” după primul director al Fundației „In Memoriam” și „un om care s-a zbătut foarte mult pentru acest proiect”.

În muzeu poate fi văzută în prezent expoziția permanentă a pictorului Radu Bercea, fost deținut politic, cu grafică reprezentând spațiul concentraționar românesc. ©Crai Nou

Grupul statuar Brâncoveanu

Lângă biserică se află și un grup statuar: „Sfinții Martiri Brâncoveanu” – care nu puteau lipsi din acest ansamblu realizat ca un elogiu adus martirilor și jertfelniciei lor. De aceea, biserica are ca hram secundar „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”.

„Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au dat jertfa supremă de demnitate și de credință ortodoxă. Este vorba de jertfă, de martiraj. Este același martiraj, în alt decor. Locul acela este un loc sfânt, unde au fost gropile comune”, spune părintele Vârlan.

Image may contain: 1 person, standing, sky, cloud and outdoor
Pr. Viorel Ioan Vârlan în fața grupului statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu”. ©Biserica „In Memoriam”

„Această biserică-monument arată cu prisosință dragostea și recunoștința noastră, a tuturor, pentru cei ce au suferit, pentru cei ce au murit, pentru cei ce au păstrat cu demnitate tot ce are mai frumos neamul nostru românesc”.

Turnul Unirii

Construcția Turnului Unirii, cu o înălțime de 24 de metri și cu trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, a început în 2018 – Anul Centenar. În turn se află trei clopote, iar la baza lui va fi amenajată „Capela Eroilor”.

„Pe fiecare clopot e inserată Hora Unirii și au stema regală, pentru că în timpul monarhiei s-a înfăptuit Unirea. E un clopot de 100 de kilograme, un clopot de 226 de kilograme și unul de 346 de kilograme. Pe toate sunt însemne ale Marii Uniri. Vor mai veni 14 clopote de tip Carillon care să sune la ora 12 „Deșteaptă-te Române” sau „Hai să dăm mână cu mână”, amintind tuturor marea înfăptuire a românilor de acum 100 de ani”, a explicat preotul paroh.

Image may contain: cloud, sky, tree and outdoor
Deși inițial se dorea ca la sfințirea acestuia să fie organizat un mare eveniment, inclusiv cu paradă militară, din cauza pandemiei de coronavirus s-a renunțat la idee, deocamdată. La Turnul Unirii, joi, 4 iunie 2020, de Centenarul Tratatului de la Trianon, a fost săvârșită  o slujbă de pomenire pentru eroii neamului. ©Biserica „In Memoriam”

”Simbolurile rămân

Ansamblul din centrul Sucevei „a fost gândit ca un vis”, a mărturisit preotul Viorel Vârlan. Dragostea de martiri și patriotismul l-au apropiat de fostul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților care a avut la inimă și a susținut mereu lucrarea de la Biserica-memorial.

„Țara asta pe ce se clădește? Dacă nu avem simboluri, dacă nu avem sentimente… Trec toate, dar simbolurile rămân”, crede inițiatorul Ansamblului „In Memoriam”.

Pr. Viorel Ioan Vârlan și IPS Pimen. ©Biserica „In Memoriam”

Foto credit: Biserica „In Memoriam”

Comentarii Facebook


Știri recente