Liturghii arhierești la Mănăstirile Icoana și Maglavit

Mănăstirile Icoana și Maglavit din Arhiepiscopia Craiovei vor îmbrăca veșmânt de praznic în zilele de duminică și luni, respectiv 7 și 8 septembrie. În mijlocul credincioșilor vor poposi Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

În rândul celor mai tinere așezăminte monahale din județul Gorj se numără și mănăstirea închinată Sfântului Ioan Botezătorul de la Icoana, localitate poziționată în apropierea orașului Novaci, în vecinătatea Mănăstirii Crasna, la poalele muntelui Parâng. Într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseți pitorești, mănăstirea a fost înființată în anul 1996, la inițiativa Comitetului de binefacere „Icoana” din București, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mănăstire de maici cu viață de obște. Terenul pe care s-a ridicat mănăstirea provine din moștenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu. Viața monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de construcție a chiliilor în vara anului 1997. Apoi a fost adusă și biserica din lemn, căreia i s-a dat hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. În anul 1998 s-a turnat temelia unei biserici mai mari, pe care obștea speră să o finalizeze cât mai curând.

Mâine, Mănăstirea Icoana se înveșmântează de sărbătoare. Sute de credincioși gorjeni și pelerini din întreaga țară vor fi primiți aici pentru a lua parte la slujba de sfințire a bisericii celei noi, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni. Rânduiala liturgică și Sfânta Liturghie vor fi oficiate de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea Maglavit își va sărbători hramul

A doua zi, luni, 8 septembrie, de praznicul „Nașterii Maicii Domnului”, IPS Părinte Irineu va fi prezent la hramul Mănăstirii Maglavit, în județul Dolj. Sfânta Liturghie se va săvârși pe un podium special amenajat în fața bisericii sfântului așezământ monahal. La evenimentul liturgic vor participa și Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Existența Mănăstirii Maglavit este legată de numele lui Petrache Lupu, un locuitor al Maglavitului, care în perioada interbelică a avut mai multe teofanii în locurile unde se află mănăstirea. Piatra de temelie a sfântului locaș a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului și oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate, în prezent lucrându-se la finalizarea picturii interioare, realizată în tehnica frescă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…