Liturghii arhierești în trei mănăstiri moldave

Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit duminică, 8 septembrie 2013, Nașterea Maicii Domnului. Înaltpreasfințitul Pimen a slujit la hramul Mănăstirii Cămârzani, PS Corneliu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Alexandru Vlahuță, iar PS Ioachim Băcăuanul s-a aflat în mijlocul pelerinilor de la Mănăstirea Giurgeni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din mai multe zone ale Bucovinei au participat duminică, 8 septembrie 2013, la hramul Mănăstirii Cămârzani din județul Suceava. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Cămârzani. Arhipăstorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților a amintit, în cuvântul de învățătură adresat cu acest prilej, că odată zămislit, pruncul devine persoană, purtând chipul lui Dumnezeu. Ierarhul a remarcat că unii oameni recurg la avort motivând sărăcia.

„Oricât s-ar înmulți lumea pe glob, sunt atâtea mijloace pentru ca oamenii să poată trăi. Dărnicia este binecuvântarea lui Dumnezeu. La această dărnicie se adaugă munca noastră făcută cu pricepere. Dacă folosim bunurile pământești pentru hrana trupului, fără să risipim, este de ajuns. Cumpătarea în alimentație este mai sănătoasă decât îmbuibarea. Mântuitorul a atras atenția celor care se îngrijorează că nu au ce mânca sau cu ce să se îmbrace. El le-a spus să caute mai întâi împărăția lui Dumnezeu, iar celelalte se vor adăuga”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfințitul Pimen a apreciat jertfa și hărnicia maicilor de la Mănăstirea Cămârzani, păstorită de maica Maria Deac.

PS Corneliu, la hramul Mănăstirii Alexandru Vlahuță

Mănăstirea Alexandru Vlahuță din județul Vaslui și-a serbat duminică, 8 septembrie 2013, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a explicat semnificațiile Duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, iar la final a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

„Programul liturgic dedicat hramului mănăstirii noastre a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii. La slujba Sfintei Liturghii oficiată de PS Corneliu au participat aproape 1.000 de credincioși”, a relatat protos. Zaharia Curteanu, starețul Mănăstirii Alexandru Vlahuță, care a mulțumit Preasfințitului pentru că an de an este prezent la hramul așezării monahale pe care o păstorește.

„Ne bucurăm că numărul pelerinilor care vin la mănăstirea noastră este din ce în ce mai mare. Avem o obște tânără de părinți care caută mereu să vină în întâmpinarea nevoilor credincioșilor din această zonă. Oamenii care pășesc în biserica acestei așezări monahale se bucură mereu de frumusețea sfintelor slujbe și simt binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă peste cei care se roagă cu multă credință”, a mai spus protos. Zaharia Curteanu.

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat duminică, 8 septembrie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Giurgeni din județul Neamț. Așezarea monahală care adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului și-a cinstit ocrotitoarea. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de pelerini din toate colțurile țării, care s-au rugat alături de slujitorii sfântului altar și care au ascultat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Ioachim Băcăuanul.

Comentarii Facebook


Știri recente