Liturghii arhierești în Mitropolia Olteniei

Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit de sute de credincioși în bisericile și mănăstirile din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, mai multe locașuri de închinare și-au serbat hramul, între acestea numărându-se Mănăstirea Icoana, din județul Gorj, Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Pietroasa – Sutești și Mănăstirea Stănișoara din județul Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”.

Soborul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit de câteva sute de pelerini la Mănăstirea Icoana, din județul Gorj. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, IPS Irineu a vorbit credincioșilor prezenți despre pilda de viață și sfințenie oferită de Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul și Botezătorul Mântuitorului Hristos. „Nașterea Sfântului Ioan este o adevărată binecuvântare pentru întreaga Biserică și pentru întreaga familie creștină. Într-însa vedem lucrarea lui Dumnezeu, credința oamenilor, evlavia lor și apoi împlinirea făgăduințelor divine, care depășesc cu mult rațiunea umană și chiar neputințele noastre. Dumnezeu, când dorește, se biruiește rânduiala firii și omul împlinește ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu rânduiește pentru viața sa. În felul acesta, ascultându-L pe Dumnezeu și deschizând ochii sufletului nostru, împlinim neîncetat voia Lui cea sfântă. În această sfântă biserică, închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, avem bucuria să fim laolaltă împreună cu îngerii și să-l cinstim pe Înaintemergătorul Domnului, care este rugător și mijlocitor pentru sufletele noastre. În icoanele noastre ortodoxe îl vedem întotdeauna așezat în partea stângă a scaunului de judecată pe care stă Mântuitorul Hristos”, a spus IPS Părinte Irineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, au primit Taina Hirotoniei întru preot diaconul Marius Diaconu, pe seama Parohiei Zănoaga, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj, și întru diacon, tânărul Adrian Milă, pe seama Parohiei Giurcu, din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.

Liturghie arhierească în Parohia Sutești

Credincioșii localității Sutești, din județul Vâlcea, au avut bucuria sfântă de a avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, IPS Varsanufie a evidențiat însemnătatea deosebită a praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind rolul său în iconomia mântuirii neamului omenesc. La final, arhiereul râmnicean a apreciat activitatea preotului paroh Claudiu Maria. După-amiază, IPS Varsanufie a vizitat Mănăstirea Mamu și Schitul Dobrușa, din Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea.

Mănăstirea Stănișoara, la ceas de praznic

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stănișoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Veche vatră de sihăstrie ortodoxă, din localitatea Călimănești, județul Vâlcea, cinstitul așezământ și-a serbat cu acest prilej cel de-al doilea hram. După slujba euharistică, PS Părinte Emilian Lovișteanul a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură.

Locaș monahal de călugări, cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Mănăstirea Stănișoara este amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, primul așezământ monahal fiind un schit construit din lemn, ce se leagă de numele sihaștrilor Meletie, Neofit, Isaia și alții, veniți pe aceste locuri de la Mănăstirea Cozia și trăitori ai peșterilor de aici.

Liturghie arhierească la Catedrala episcopală din Turnu Severin

Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a umplut de bucurie și inimile credincioșilor severineni. Cu acest prilej, câteva sute de drept-slăvitori creștini au participat marți, 24 iunie, la slujba arhierească oficiată la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin. Evenimentul liturgic a fost unul memorabil pentru cei de față, întrucât au putut asista la una dintre cele mai frumoase rânduieli ortodoxe, hirotonia unui cleric. Tânărul teolog Constantin Daniel Ochenatu a fost chemat la slujirea clericală întru diacon, pe seama Catedralei episcopale. La final, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, i-a oferit tânărului diacon și însemnele slujirii diaconești: stiharul, orarul, mânecuțele și Liturghierul. La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte i-a binecuvântat pe credincioși și a rostit cuvânt de învățătură, arătând însemnătatea praznicului pentru lumea ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente