Liturghii arhiereşti în cinstea Sfântului Ştefan cel Mare la Chişinău, Bălţi şi Stoianovca

Domnitorul cel Sfânt al Moldovei a fost cinstit joi prin liturghie arhierească la Chişinău, Bălţi şi Stoianovca.

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru a slujit în paraclisul Mitropolitan din capitala Republicii Moldova şi s-a rugat Sfântului Ştefan, numit în cultul liturgic al Bisericii „nădejdea Bucovinei și a Basarabiei”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Mitropolitul Petru al Basarabiei prezidând liturghia oficiată în paraclisul din Chişinău. Foto credit: Mitropolia Basarabiei

La Bălţi, Episcopul Antonie a liturghisit în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

În omilia sa, Părintele Episcop Antonie a spus despre Sfântul Ştefan că „rămâne peste veacuri un model de apărarea a valorilor naţionale şi a credinţei strămoşeşti – credinţa ortodoxă”.

În cadrul liturghiei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Anatolie Graur. Foto credit: Episcopia de Bălţi.

După Liturghie, PS Antonie împreună cu soborul slujitor au mers la Statuia Sfântului Ştefan din centrul Bălţiului, unde au depus flori şi au intonat troparul domnitorului.

Prima Liturghie la Mănăstirea Eroilor

De sărbătoarea Sfântului Ştefan cel Mare, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oficiat prima Sfântă Liturghie în Biserica Mănăstirii Eroilor – „Înălțarea Domnului”, din localitatea Stoianovca, Protopopiatul Cantemir.

La chinonic a predicat arhim. Casian Teoreanu, exarhul mănăstirilor din eparhie, iar la finalul slujbei a vorbit Episcopul Veniamin.

„Sfântul Ştefan cel Mare a păzit ortodoxia, fiind mare apărător al Ținuturilor Moldovei prin jertfa, dar și prin dibăcia cu care a știut să conducă mica sa armată de câte zeci de mii de ostași, formată, foarte adesea, din boieri, răzeși, chiar și din țăranii care erau liberi sau din cei care erau pe moșiile unor boieri și care știau că dacă își pierd libertatea, își vor pierde și credința și demnitatea”.

Ierarhul a reamintit că domnitorul sfânt construia lui Dumnezeu o biserică după fiecare victorie „în semn de recunoștință și mulțumire” şi a semnalat că „noi astăzi uităm să ne închinăm lui Dumnezeu, uităm să-I mulțumim lui Dumnezeu, credem că pe toate le facem noi, ori Sfântul Ștefan ne arată că fără ajutorul lui Dumnezeu chiar și o armată mare poate fi înfrântă ușor”.

„Fără Sfântul Ștefan cel Mare noi am fi fost astăzi mult mai săraci și poate nu eram creștini aici la poarta Europei, de aceea să-i mulțumim lui Dumnezeu și să rămânem uniți până la sfârșit”, a încheiat ierarhul.

Episcopul Veniamin împreună cu soborul slujitor. Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud.

Sfântul Ştefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente