Liturghie și asistență duhovnicească pentru românii din Valladolid

În Peninsula Iberică a funcționat încă din deceniul al optulea al secolului trecut o parohie românească la Madrid, iar după ce Spania și Portugalia au devenit destinații preferate de tot mai mulți români aflați în căutarea unui trai mai bun și a unui loc de muncă, parohiile ortodoxe românești au crescut din punct de vedere numeric, informează „Ziarul Lumina de Duminică”.

După înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul acestei eparhii, s-a ocupat îndeaproape de organizarea fiecărei entități parohiale, în special în orașele mari ale Spaniei, și de creșterea numărului parohiilor acolo unde se cerea acest lucru și era necesar. Așa a fost și cazul parohiei românești din Valladolid, de dată ceva mai recentă, înființată fiind în vara anului 2009. Parohia a fost încorporată administrativ în cadrul Protopopiatului misionar de Nord Vitoria-Gasteiz, care cuprinde 13 parohii, și a fost încredințată spre păstorire părintelui dr. Mircea Vesea. Părintele Vesea este absolvent al Facultății de Teologie din Sibiu și doctor în teologie al Universității din Viena, el ajungând în Spania cu întreaga familie, în urma concursului susținut la București.

O rază de slujire românească printre spanioli

Valladolid este situat în centrul comunității autonome Castillia y Leon. Este capitala provinciei Valladolid și a comunității autonome Castillia y Leon, fiind de-a lungul istoriei și sediul Curții castelliane, iar între 1601 și 1606 și capitala Imperiului spaniol, ulterior aceasta mutându-se la Madrid. În acest oraș exista înainte de 2009 o parohie ortodoxă greacă la slujbele căreia participau și credincioși români. Din luna august 2009, preotul Mircea Vesea, care slujise până atunci, timp de șapte luni la Leon, a început să se ocupe îndeaproape de organizarea acestei tinere parohii, pentru românii stabiliți în zonă, aproximativ 5.000 în provincia Valladolid și 1.000 în provincia Palencia. În urma unei adrese înaintate către Arhiepiscopia Romano-Catolică, comunității ortodoxe românești i-a fost atribuită spre slujire capela aflată la subsolul Bisericii ‘Santa Teresa de Jesus’ din Valladolid, care avea o capacitate de aproximativ 100 de locuri, iar în imediata ei apropiere se aflau și două săli de clasă ce puteau fi folosite în viitor pentru orele de cateheză sau școala de duminică organizată sub egida parohiei. În această capelă se reunește comunitatea românească în fiecare duminică, cu ocazia săvârșirii Sfintei Liturghii. Începând cu ora 8:00, preotul se află acolo pentru pregătirea Cinstitelor Daruri și pentru eventuale solicitări de spovedanie venite din partea credincioșilor. Incinta capelei a fost amenajată conform rânduielii ortodoxe, fiind procurate icoane, sfinte vase și toate cele necesare desfășurării cultului. În cursul zilei de sâmbătă, în incinta capelei sunt săvârșite și Sfintele Taine ale Botezului sau Cununiei, în funcție de solicitările credincioșilor, iar preotul paroh se deplasează ori de câte ori este nevoie la casele acestora pentru a săvârși diferite servicii religioase. În fiecare post este săvârșită și Sfânta Taină a Maslului, iar atunci când nu este rânduită perioadă de post, duminica după-amiază, o dată pe lună, este săvârșită această taină pentru persoanele bolnave sau aflate în dificultate din cadrul parohiei.

Contactul cu credincioșii și anunțarea programului se realizează prin multă străduință de către preot și Consiliul Parohial prin intermediul telefonului sau prin afișe postate în locurile – ‘cheie’ din oraș (poștă, magazine etc.). Ca dovadă a bunei organizări și a participării impresionante a românilor la sfintele slujbe la Praznicul Învierii Domnului din 2010, televiziunea spaniolă locală a realizat un material despre manifestările religioase ale românilor ortodocși cu ocazia acestui mare praznic.

Mulți spanioli participă la serviciile religioase ale comunității românești

Relația foarte bună cu Biserica Romano-Catolică s-a concretizat, în primul rând, în punerea la dispoziția românilor ortodocși a capelei Bisericii ‘Santa Teresa de Jesus’, dar și prin susținerea necondiționată, ori de câte ori a fost nevoie, venită din partea Arhiepiscopului Braulio Rodriguez Plaza de Valladolid, devenit din 2009 cardinal de Toledo. Parohia românească este nelipsită de la manifestările prilejuite de Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, fiind săvârșite Vecernii ortodoxe împreună cu preotul grec din Valladolid, sau de la alte manifestări religioase organizate de către comunitățile religioase spaniole din oraș. Chiar și mulți spanioli participă la serviciile religioase ale comunității românești din oraș, unii din curiozitate, iar alții și din convingere, și în căutarea liniștii duhovnicești pe care o pot găsi în cadrul Sfintei Liturghii.

La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2010 a fost organizată o scenetă cu caracter specific, copiii care au interpretat-o fiind pregătiți de două doamne din Comitetul Parohial și de către preotul paroh. După scenetă a urmat și un scurt moment interpretativ de colinde ortodoxe românești, această manifestare bucurându-se de un impact deosebit de pozitiv în rândul părinților și al credincioșilor parohiei.

Iubirea de aproapele va întări și mai mult comuniunea

Preotul paroh a desfășurat aici și o impresionantă acțiune de întrajutorare a familiilor nevoiașe. Tot cu ajutorul Bisericii Catolice, părintele a primit sprijinul Asociației Caritas și al unui serviciu asemănător cu ‘banca de alimente’ ce se desfășoară și în România. În asemenea condiții, familiile nevoiașe din parohie primeau un minimum de alimente necesare traiului, unii beneficiau de micul dejun oferit prin intermediul acestor asociații social-caritative, alții erau ajutați să-și achite taxele administrative către autorități pentru întocmirea actelor de ședere sau rezidență în Spania, primeau îmbrăcăminte sau puteau beneficia de consiliere psihologică, dacă era nevoie.

Preotul paroh a fost angajat la Asociația de ajutorare a emigranților din Valladolid, ca mediator intercultural, aici cerându-i-se să întocmească un studiu sociologic despre etnicii romi proveniți din România și care practică cerșetoria în zonă, acest studiu fiind în proces de publicare.

Având în vedere vacantarea postului de paroh de la această parohie, în urma revenirii părintelui dr. Mircea Vesea pe plaiurile natale bihorene, a fost numit prin decizie episcopală, începând cu luna martie 2011, preotul Laurențiu Datcu, acesta continuând activitatea începută de predecesorul său.

Ținând cont de cele relatate, la parohia românească din Valladolid atmosfera este dominată de dragostea slujirii aproapelui, de păstrarea credinței și a tradițiilor românești printre românii ortodocși stabiliți în ținutul iberic.

Comentarii Facebook


Știri recente