Liturghie patriarhală la aniversarea a 600 de ani de existență ai mănăstirii Manasija

Patriarhul Irineu împreună cu alți ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Sârbe au liturghisit duminică la Mănăstirea Manasija cu prilejul aniversării a 600 de ani de la întemeierea așezământului monahal.

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1418 de domnitorul sârb Ștefan Lazarevici.

Din soborul arhieresc au făcut parte: Mitropolitul Porfirije de Zagreb și Ljublijana și Episcopii: Ignatije de Barnicevo, Lukijan de Budim, Pahomie de Vranje, Iovan de Sumadija, Ioanikije de Budimlje-Niksic, Teodosije de Raska-Prizren, Andrej al Austriei și Elveției, Arsenije de Nis și Isihije Mohacs, informează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Patriarhul Irineu a felicitat pe stareța mănăstirii, maica Pavla, și a spus că își dorește ca obște monahală să îndeplinească în continuare rolul spiritual pe care mănăstirea Manasija îl are de secole.

La evenimentul aniversar care a avut loc după Sfânta Liturghie au participat reprezentanți ai Republicii Serbia, dintre care menționăm pe Ministrul Culturii și Informării, Vladan Vukosavljevic.

Mănastirea Manasija

Așezământul monahal, cunoscut și sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari și vechi mănăstiri ortodoxe din Serbia.

În anul 1406, armata sârbilor a învins oștile otomane în apropierea localității Despotovat. La numai un an distanță, domnitorul Ștefan Lazarevici al Serbiei a început ridicarea unei mănăstiri ortodoxe, pe locul unde a obținut victoria împotriva otomanilor.

Mănăstirea Manasija, zidită sub forma de fortăreață puternic întărită cu ziduri și turnuri de apărare, înălțat pe un deal înconjurat de Munții Beljanica, se află la o distanță de numai trei kilometri nord-vest de localitatea Despotovat.

Foto credit: Serbian Orthodox Church

Comentarii Facebook


Știri recente