Liturghie la Paris în cinstea Sfintei Genoveva | „Toată viaţa ei a investit-o în a uita de sine pentru a sluji altora”

În cripta Bisericii „Saint Sulpice” din Paris a fost oficiată miercuri slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Genoveva. Ea este a doua ocrotitoare a parohiei din capitala Franţei înfiinţată în anul 1998 cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif şi, de asemenea, patroana spirituală a Parisului.

Deşi anul acesta sărbătoarea a fost celebrată în cursul săptămânii, urmând ca hramul închinat sfintei să fie cinstit în proxima duminică, părintele paroh Răzvan Ionescu a explicat că ceremonialul religios de astăzi este expresia evlaviei pe care comunitatea românească din Paris o are faţă de Sfânta Genoveva.

„Este o sfântă extraordinar de protectoare pentru că toată viaţa ei a investit-o în a uita de sine printr-o asceză aspră pentru a sluji altora”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica părintele paroh Răzvan Ionescu despre cea care a primit schima monahală la vârsta de 15 ani.

Părintele Răzvan Ionescu a evidenţiat dragostea credincioşilor parohiei faţă de Sfânta Genoveva deoarece, spune el, „a devenit o obişnuiţă să o viziteze din când în când” aducând cinstire moaştelor sale aflate în biserica Saint-Étienne-du-Mont.

„Simţim ocrotirea ei şi este, alături de Sfânta Parascheva, o punte de sfinţenie care leagă poporul român de poporul francez. Deşi provin din locuri diferite, sfinţenia le leagă pe cele două cuvioase”, a spus părintele paroh.

Totodată, Părintele Răzvan Ionescu a subliniat „agresivitatea celor care nu îl caută şi nu îl înţeleg pe Dumnezeu”, deoarece în anul 1793, sfintele ei moaşte au fost arse aproape în întregime și aruncate de  revoluţionari în râul Sena, iar biserica în care erau aşezate a fost transformata în mausoleu pentru francezii iluştri, acordându-i-se numele de Pantheon.

„În comunitatea noastră noi simţim într-o manieră absolut evidentă prezenţa ei. Mă refer la vieţile noastre, ale fiecărui credincios care o caută în rugăciune”, a spus părintele Răzvan Ionescu.


Primii clerici care au slujit în comunitatea ocrotită de Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva din Paris au fost: părintele Rafail Noica şi, mai apoi, unul din ucenicii săi, părintele Ciprian, actualul Episcop Ortodox Român al Italiei. Din anul 2002, a fost numit paroh părintele Răzvan Ionescu.

Paraclisul comunităţii este găzduit în cripta „Saint Francisc” a Bisericii „Saint Sulpice” din Paris. Parohia a fost aşezată sub ocrotirea Sfintei Parascheva şi a Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului, dar se bucură totodată şi de ajutorul duhovnicesc al Sfântului Cuvios Sulpice, patronul catedralei.

Credincioșii din parohie îşi doresc să construiască o biserică bizantină, care să fie viitorul lăcaş de cult al comunităţii. În cripta ortodoxă de la Saint Sulpice participă la slujbă, alături de români, foarte mulţi francezi convertiţi la Ortodoxie.

Foto credit: Pr. Răzvan Ionescu

Comentarii Facebook


Știri recente