Liturghie interortodoxă la 125 ani de la sfinţirea Catedralei din Paris (VIDEO)

Sfinţirea Catedralei din Paris (3)

Simbol al credinţei românilor din Europa Occidentală, aşa cum a numit-o Patriarhul Daniel, Catedrala Mitropolitană din Paris a reunit duminica aceasta în rugăciune 7 ierarhi şi sute de credincioşi. La 125 de ani de la sfinţirea lăcaşului de cult, Liturghia a fost prezidată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Jean, Arhiepiscop de Harioupolis  – Arhiepiscopia Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală, Patriarhia Ecumenică;
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,
  • Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei,
  • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor  – delegatul patriarhului României,
  • Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar  al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale;
  • Preasfinţitul Părinte Irineu, Episcop vicar al Mitropoliei Grec-Ortodoxe din Franța – Patriarhia Ecumenică.

După citirea pericopei evanghelice în limba română şi în limba franceză, IPS Părinte Jean a rostit o omilie referitoare la principalele învăţături regăsite în textul biblic duminical ce ne prezintă pilda Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis mesajul Patriarhului României adresat cu prilejul acestui moment aniversar pentru comunitatea din Paris.


Un simbol al credinţei românilor din Europa Occidentală – Catedrala mitropolitană din Paris


Părintele Patriarh a numit acest locaș de cult  „o adevărată ambasadă a credinței şi culturii românilor ortodocși din Franța” şi a apreciat activitatea misionară „pentru copiii şi tinerii români din Paris” existentă în jurul acestei biserici.

Ne rugăm ca bucuria sărbătorii de astăzi să vă sporească în suflete iubirea sfântă față de Biserica poporului român și să vă ajute la întărirea unității de cuget, de simțire și de rugăciune a Comunității Ortodoxe Române din Paris, din Franța și din Europa Occidentală, a transmis Preafericirea Sa.


Moment aniversar pentru comunitatea românească din Capitala Franţei (VIDEO)


Din partea Patriarhului Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif o cârjă arhierească, iar pentru catedrala din Paris o cruce de binecuvântare şi o cădelniţă.

Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale a mulţumit Părintelui Patriarh pentru grija purtată de-a lungul timpului şi a amintit de momentele în care Patriarhul Daniel s-a aflat în catedrala din Paris, în 2005 şi 2009. De asemenea, IPS Iosif a mulţumit coslujitori şi le-a oferit câte o cruce de binecuvântare în amintirea acestui moment aniversar.

După Liturghie, în cimitirul Montparnase au fost pomeniţi: Mitropolitul Visarion Puiu, fondatorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Arhiepiscopul Teofil Ionescu, Arhimandritul Iosafat Snagoveanul şi Constantin Brâncuşi, mari români ce îşi dorm somnul de veci în cimitirul parizian. PS Timotei Prahoveanul s-a rugat pentru odihna sufletelor acestor personalităţi iconice pentru comunitatea românească din Franţa.


Anul acesta se împlinesc: 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești din Paris, 135 de ani de la achiziţionarea Catedralei Mitropolitane şi 125 de ani de la sfințirea lăcaşului de cult din Capitala Franţei.

Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în 30 ianuarie 1374, de însuşi regele Franţei, Charles V, în amintirea cancelarului său, cardinalul Jean II de Dormans, Episcop de Beauvais. Biserica din strada Jean de Beauvais este cumpărată de guvernul Regatului României în septembrie 1882 şi a fost resfinţită în 1892 de episcopul Inochentie Ploieşteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…