Liturghie după 3 secole lângă ruinele aşezământului monahal de pe Valea Văradului

Pe dealurile din apropierea localităţii Coronini din judeţul Caraş-Severin, unde cu 300 de ani în urmă a existat o vatră monahală, în ajunul Praznicului Naşterii Maicii Domnului (07 septembrie 2016), într-un altar de vară special amenajat, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Sute de credincioşi  au venit la locul numit „la mănăstire” pentru a se ruga împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, condus de delegatul Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, părintele arhimandrit Casian Ruşeţ, secretar eparhial, informează Diac. Pavel Canea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

Foarte mulţi copii şi tineri din Parohia Coronini, din împrejurimi, dar şi de la Centrul de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și Centrul de tineret „Sfânta Varvara” din Moldova Nouă au participat la prima Sfântă Liturghie oficiată aici după 3 secole, mulţi dintre ei fiind îmbrăcaţi în haine populare specifice zonei. La momentul potrivit un număr impresionant de credincioşi, fiind pregătiţi prin Taina Sfintei Spovedanii s-au împărtăşit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. La final au fost binecuvântate prinoasele pregătite cu această ocazie, care au fost împărţite tuturor celor prezenţi.

Prezența noastră a celor de la Centrul eparhial aici, este o mărturie a dorinței clericilor și credincioșilor că această veche vatră monahală care s-a stins cu aproape 300 de ani, să primească un contur duhovnicesc. Orice lucrare care o începem la un locaș sfânt de închinare trebuie început cu Sfânta Liturghie pentru că așa cum se spune «toată darea cea bună și tot darul desăvârșit vine de sus». Considerăm că așa a fost și în sufletul celor care au ales acest loc frumos acum 300 de ani și nădăjduim ca noi să le ducem mai departe gândul, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț.

Ruinele vechii mănăstiri ortodoxe din secolul al XVI-lea pe Valea Văradului din Clisura Dunării, în apropierea localităţii Coronini au fost recent descoperite. Biserica Mănăstirii „Sfântul Arhanghel Mihail” este un monument cu plan arhaic, ce a cunoscut o lungă vieţuire în timp, de-a lungul Evului Mediu. Cazul Mănăstirii „Sfântul Arhanghel Mihail” ilustrează drumul anevoios de identificare pe teren şi de cercetare a arhitecturii eclesiastice medievale ortodoxe din Banat.

De asemenea în Episcopia Caransebeşului, tot în preajma Praznicului Naşterii Maicii Domnului delegatul Preasfinţitului Părinte Lucian, părintele arhim. Constantin Timiş a sfinţit un magazin de obiecte bisericești în oraşul Oraviţa. Oficiul se găseşte lângă biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitate, aflată în construcţie.

 

Comentarii Facebook


Știri recente