Liturghie arhierească și hirotonie la Catedrala Patriarhală

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Radu Constantinescu, pe seama Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Martiri de la Niculițel: Zotic, Atal, Camasie și Filip” din orașul Ålesund, de pe coasta de vest a Norvegiei. Referindu-se la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, care s-a citit la Sfânta Evanghelie, ierarhul românilor din Scandinavia a explicat că „bogăția nu trebuie să fie un scop în sine, așa cum nici sărăcia nu reprezintă un scop în sine”. „Sunt bogați care au avut o viață pilduitoare, mântuindu-şi sufletul, așa cum sunt și săraci care, trăind departe de Dumnezeu, și-au pierdut mântuirea. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos în parabolă îl amintește pe Avraam, deoarece acesta a fost foarte bogat, însă bogăția și-a pus-o în slujba binelui, slujindu-L pe Dumnezeu și pe aproapele său. Deci, și bogații se pot mântui, așa cum și săracii își pot pierde sufletul. Însă, vina cea mare a bogatului a fost că nu a făcut binele pe care trebuia să-l facă. Probabil că i-a fost milă văzându-l pe Lazăr în starea de umilință, sărăcie și neputință, însă mila nu și-a concretizat-o în fapta cea bună. De aceea, se mai spune că drumul spre iad este pavat de intenții bune, adică de gânduri bune neconcretizate în fapte bune. Una este să-ți fie milă de cineva și alta este a face milă cu cineva”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie.

La finalul Liturghiei, ierarhul românilor din Europa de Nord a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă şi a prezentat pe noul preot hirotonit credincioşilor din Catedrala Patriarhală, dar şi celor care au urmărit prin intermediul Radio Trinitas şi Trinitas TV, între care şi enoriaşi ai Parohiei ortodoxe române din oraşul norvegian Ålesund.

Comentarii Facebook


Știri recente