Liturghie arhierească la parohia Turculești

Parohia Turculești din comuna Călinești, protopopiatul Topoloveni, a îmbrăcat duminică, 22 septembrie 2013, haine de sărbătoare. Credincioșii din această localitate au vut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, mulțumind enoriașilor din Turculești pentru sprijinul pe care l-au acordat părintelui paroh pentru a îmbodobi atât de frumos sfânta biserică. De asemenea Chiriarhul Eparhiei a admirat costumele naționale ale credincioșilor, felicitând pe cei care iubesc acest tezaur neprețuit pe care l-au primit moștenire de la strămoșii lor.

Biserica din Turculești poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, fiind construită în anul 1872 pe locul unei mănăstiri din secolul al XVIII-lea care a fost dărâmată. Ctitorul bisericii din zid a fost părintele Ioan Alexandrescu care a fost sprijinit de toți enoriașii parohiei.

Prima restaurare importantă s-a realizat în anul 1934, o contribuție deosebită având părintele Virgil Duțoiu.

Din anul 2007, actualul preot paroh, părintele Bologea Cozmin, ajutat de enoriașii parohiei, a început o altă etapă de restaurare, fiind realizate următoarele:

– restaurarea picturii realizată de pictorul Daniel Mânăstireanu din Târgoviște

– mochetare și împodobire cu diferite obiecte bisericești

– încălzire centrală

– schimbarea tâplăriei

– tencuire exterioară,schimbarea burlanelor, palcarea temeliei cu piatră de munte

– realizarea unui parc cu pavele prin contribuția primăriei locale

– în curtea bisericii a fost ridicată o cruce din lemn cu înălțimea de 6 m, unde Mântuitorul Iisus Hristos este sculptat în mărime naturală

Lucrările de restaurare executate la biserica din parohia Turculești reprezintă o realizare deosebită pentru comunitate care are în prezent 109 familii.

Comentarii Facebook


Știri recente