Liturghie Arhierească la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare

Comunitatea Parohiei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Baia Mare a fost în sărbătoare, duminică, 14 februarie2016, pentru că în mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, după cum ne-a precizat Andrei Fărcaş.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte Pr. Paroh Cristian Ştefan, paroh, Pr. Fabian Coroian, Consilier eparhial cultural, Protopopul de Baia Mare, Pr. Florin Hoban, Inspector şcolar pentru religie, Pr. Marius Lazăr jr., Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale Sfânta Treime, Arhid. Ionuţ Todorca, Diacon Alexandru Gaborean. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Rodica Bănescu.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a explicat învăţăturile pe care fiecare creştin trebuie să le desprindă din pericopa evanghelică a duminicii, cea a Cananeencei, foarte bogată în învăţături duhovniceşti. Duminica de azi este ultima duminică înainte de cele patru ce vor urma pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Post. Reţinem din această evanghelie credinţa puternică a Femeii Cananeence, cât de mult se ruga şi cât era de smerită. O altă învăţătură transmisă apostolilor este că, deşi iudeii l-au primit cu ostilitate, chiar cu agresivitate pe Mântuitorul, vor fi existând printre neamurile păgâne multe suflete care vor primi mesajul Evangheliei şi vor veni la Hristos. Mai reţinem că Mântuitorul le arată apostolilor că există multă credinţă printre neamuri şi că El a avenit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. Femeia Cananeeancă ştia că Mântuitorul nu va refuza o mamă, care era într-o suferinţă cumplită, pentru că are milă, iubire şi grijă de orice suflet şi, ca atare, îi va îndeplini dorinţa. Puterea pe care o are mama în rugăciune este o altă învăţătură care trebuie să o desprindem din această pericopă evanghelică.

Comentarii Facebook


Știri recente