Liturghie Arhierească la Parohia Moiad, din Episcopia Sălajului

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Moiad, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, după cum ne-a transmis Arhid. Adrian Onica. Alături de Preasfinția Sa au fost prezenți la slujbă Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și Preacucernicul Părinte paroh Iulian Sabou.

La momentul obișnuit din slujbă, copiii prezenți au fost împărtășiți cu Cinstitul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru activitatea desfășurată în cei cinci ani de pastorație, la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat părintelui paroh Iulian Sabou distincția de sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a prezentat pe scurt viața celor doi corifei ai creștinățății, Petru și Pavel, subliniind importanța activității acestora, prin ei începând să se răspândească în lume învățătura lui Hristos, încât prinde formă văzută Biserica lui Dumnezeu, care a luat ființă de Rusalii. Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să ia ca modele pe cei doi Apostoli, arătând totuși că aceștia au avut slăbiciuni. Astfel Sfântul Apostol Petru s-a lepădat de trei ori de Mântuitorul, dar a fost iertat și reintegrat în ceata Apostolilor, iar Sfântul Apostol Pavel, înainte de a se converti a fost un prigonitor aprig al creștinilor. De aceea și noi să avem încredere în iertarea lui Dumnezeu, El chemându-ne mereu, fiindcă nu vrea moartea păcătosului.

Situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la ieșirea înspre județul Satu Mare, localitatea Moiad a fost atestată documentar pentru prima dată între anii 1205-1235 sub numele de Moiota, cunoscută apoi și ca Mayad (1246), Mayod (1321), Majod (1459), Mayad (1549). Mai apare și sunt numele de Mojad (1850), Mojad, Moiad (1854), iar din 1900 Moiad.

Biserica satului a fost ridicată între anii 1935-1937 și are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locașul de cult a fost pictat începând cu anul 1994, când satul Moiad a devenit și parohie de sine stătătoare. Până în anul 1977 satul Moiad a fost filie a parohiei Măeriște, iar apoi, până în 1994, a fost filie a parohiei Sărmășag. În prezent în parohie trăiesc 175 de credincioși creștin-ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente