Liturghie arhierească la Parohia Cristolțel, Protopopiatul Jibou

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cristolțel, Protopopiatul Jibou. Alături de Preasfinția Sa au slujit un sobor de peste zece preoți și diaconi, din care au făcut parte Părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului, Părintele paroh Ionuț-Ciprian Papiță precum și alți preoți apropiați ai Parohiei Cristolțel, după cum a precizat Arhid. Adrian Onica.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de preoții și credincioșii satului, s-a deplasat spre casa parohială unde a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la acest edificiu.

Din puţinele surse care se cunosc, satul Cristolțel este atestat documentar înainte de anul 1500, când se numea „Cristolţul Mic”. Prima biserică a satului a fost una din lemn, însă nu se cunosc date despre construirea ei, nepăstrându-se nici un act doveditor sau altă sursă în ceea ce priveşte atestarea documentară, respectiv anul ridicării ei. Această biserică ar fi fost construită totuși înainte de anul 1700. În jurul aceluiași an, localitatea avea 198 de suflete, fiind o parohie săracă, iar locuitorii se ocupau cu agricultura şi creşterea animalelor.

Biserica actuală a fost ridicată între anii 1930-1934 și a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Biserica a fost împodobită cu o pictură executată în tehnica frescă de către profesorul Cornel Cenan ajutat de Vasile Sabadâş din Cluj Napoca. Între anii 1977-1982, datorită învechirii și degradării picturii interioare şi a iconostasului, s-a executat o nouă pictură în stil neobizantin, de către maestrul Andrei Răileanu din București.

Casa parohială a fost ridicată în anul 1964, fiind amplasată în imediata vecinătate a bisericii.

Părintele Ionuț Papiță păstorește această comunitate încă de la începutul primirii darului preoției, eveniment care a avut loc în 7 decembrie 2008, când a fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Pentru bogata activitate pastoral misionară și administrativ-gospodărească desfășurată, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Ionuț-Ciprian Papiță.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…