Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sighișoara

Joi, 16 august 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în prezența a sute de credincioși, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, după cum ne-a precizat Ierom. Macarie Țepeș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit a vorbit despre importanța sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod și fiii săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, de la a căror mucenicie au trecut aproape trei sute de ani. Ierarhul a amintit despre tăria credinței Voievodului Constantin, care „era bogat, avea de toate, bineînțeles ca toți domnitorii lumii acesteia, dar cu toate acestea credința lui era mai puternică decât tot ce ne poate oferi lumea aceasta. N-a ținut la viața lui pământească mai mult decât la sufletul său, la credința sa. Și le-a spus și copiilor săi: «Copiii mei, am pierdut toate în lumea aceasta, să nu ne pierdem și sufletul». Este înfricoșător. Nu putem să ne imaginăm credința acestui domn care și-a dat copiii săi la moarte mucenicească pentru Hristos. Nu știu cine ar mai face așa ceva astăzi sau oricând în lumea aceasta, ca tu, părinte, să fii capabil, pentru credința ta, să-ți jertfești propria ta viață, dar iată, să jertfești și viața propriilor tăi copii. De aceea este mare Sfântul Constantin Brâncoveanu. Este mare prin faptele sale, prin credința sa, prin mucenicia sa și de aceea trebuie să-l avem la inima noastră, să ne rugăm lui”.

De asemenea, ÎPS Serafim a mângâiat cu cuvântul său și a îmbărbătat pe toți credincioșii prezenți în această zi la mănăstire: „Este foarte important să avem o credință neclintită, o credință care, cum spune Mântuitorul, cât de mică ar fi, e capabilă să mute munții greutăților, munții necazurilor, munții imposibilităților. Căci noi spunem: «Nu mai pot! Nu mai pot!» Nu! Totul putem prin Hristos care ne întărește, cum spune Sfântul Apostol Pavel […] Credinciosul nu-și pierde niciodată nădejdea, niciodată curajul în viață. Acesta este semnul creștinului prin excelență. Creștinul este întotdeauna optimist, creștinul este întotdeauna plin de nădejde, creștinul nu se teme niciodată pentru că Mântuitorul ne-a zis: «Nu vă temeți. Eu sunt cu voi» și «În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea»”.

Din soborul de preoți au făcut parte starețul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Țepeș, Părintele Ovidiu Dan – Protopopul Sighișoarei, Protosinghelul Ghelasie Păcurar – Coordonatorul Centrului de Pelerinaje „Sfântul Kilian” al Mitropoliei Germaniei și alți slujitori din obștea mănăstirii. Pelerinii veniți din toate părțile țării și de peste hotare s-au împărtășit în număr mare cu Sfintele Taine.

Vlădica Serafim a fost însoțit de un grup de credincioși români din Germania aflați, în perioada 14-20 august a.c., într-un pelerinaj la mănăstirile din România. Bucuria participării la Sfânta Liturghie a fost sporită și de faptul că Sfinții Martiri Brâncoveni, pomeniți în această zi, sunt ocrotitorii Mitropoliei Ortodoxe Române cu sediul la Nürnberg. La final toți cei prezenți au luat parte la îndătinata agapă frățească.

În încheiere, Părintele Mitropolit a mulțumit Părintelui Arhimandrit Ghelasie și obștii de la Sighișoara pentru ospitalitate: „Vă rog să-mi îngăduiți să vă fac o mărturie din inimă, și anume aceea că pentru mine, mănăstirea de aici și cu deosebire Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe care am trăit-o cu toții astăzi au fost o adevărată revelație, o adevărată revelație în sensul că nu ne-am așteptat să întâlnim aici o mănăstire nouă ridicată ca prin minune prin jertfa părintelui stareț Ghelasie, prin jertfa părinților și fraților care sunt împreună cu dânsul și cu siguranță cu jertfa multor credincioși care au simțit că locul acesta este un loc binecuvântat, este un loc plin de har, plin de putere dumnezeiască. A fost o revelație această Liturghie și prin faptul că părinții au cântat atât de frumos încât am simțit că nu mai suntem pe pământ, într-adevăr în biserică suntem în Împărăția lui Dumnezeu. Frumusețea bisericii, arhitectura, pictura, podoabele, totul ne îndeamnă aici și ne ajută să ne ridicăm la cer sau, mai degrabă, coboară cerul în inimile noastre”.

Din partea obștii monahale, ÎPS Mitropolit a primit în dar o frumoasă icoană a Maicii Domnului, iar Părintele stareț Ghelasie i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la Sighișoara și mulțimilor de credincioși ce au venit la această zi deosebită din viața mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente