Liturghie arhierească la Mănăstirea Cașva, Protopopiatul Reghin

În Duminica I după Rusalii – a tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul pelerinilor care au venit la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Toți Sfinții” de la Cașva, protopopiatul Reghin, județul Mureș. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie pe un noul altar de vară, în curtea interioară a mănăstirii, după cum ne-a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

Mulțime mare de pelerini s-au îndreptat cu evlavie și cumințenie spre frumoasa mănăstire de pe Valea Gurghiului. A fost o zi binecuvântată, în care, cu inimile larg deschise, aceștia au înălțat rugăciuni fierbinți spre toți sfinții și s-au împărtășit din mireasma harului divin care s-a coborât din cer la Sfânta Liturghie. Rugându-se, ei au primit, fiecare în parte, împlinirea „cererilor celor de folos”, prin mijlocirea tuturor sfinților Bisericii Ortodoxe pe care i-am pomenit duminică.

Mănăstirea Cașva este unul dintre primele așezăminte monahale din această zonă a țării. Așezată pe partea stângă a Văii Gurghiului, sub dealul Dumbrăvița, mănăstirea exista în anul 1473, când starețul și călugării de la o altă mănăstire din Moldova s-au refugiat aici din cauza invaziilor tătărești sau turcești. Nu se cunoaște exact data întemeierii acestui locaș de închinare, însă cunoaștem cu exactitate data distrugerii lui, care a avut loc de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, în 6 decembrie 1761, de către o subunitate militară din armata generalului austriac de tristă amintire Buccow. Puțin mai târziu, din cauza împotrivirii țăranilor de a-și schimba credința, întreg satul a fost ars, iar starețul mănăstirii – Părintele Isaia – a fost spânzurat.

Mănăstirea a fost reînființată la dorința credincioșilor din satul Cașva. La 18 martie 1994, a fost pusă piatra de temelie, după care s-a deschis șantierul, iar în anul 1995, în ziua a doua de Crăciun, a fost sfințit paraclisul. În 1996 s-a început construcția corpului de chilii și a bisericii. Noul locaș de rugăciune este construit în stilul mănăstirilor athonite, în formă de cruce, din piatră de carieră cioplită. Aici a avut loc, în anul 2008, proclamarea canonizării Sfântului Simeon de la Pângărați.

În prezent, mica obște a Mănăstirii „Toții Sfinții” de la Cașva este condusă de către Maica Stareță Neonila, care-l are alături pe Părintele duhovnic Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente