Liturghie Arhierească la Catedrala Patriarhală în prima zi a Postului Sf. Ap. Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi se află începând de astăzi, 8 iunie 2015, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Tot astăzi, Biserica cinsteşte pe Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian. Ostași în armata romană dislocată în cetatea Durostorum, localitatea bulgară Silistra de astăzi, ei au mărturisit credința creștină și au căzut victime campaniei de epurare a creștinilor din armata imperială în anii 297-298.

Liturghie arhierească

În această zi, la Catedrala Patriarhală, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Noi slujitori ai Domnului

În cadrul Sfintei Liturghii monahul Burghele Antipa de la Mănăstirea Antim a fost hirotonit întru ierodiacon, iar diaconul Sima Răzvan a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei Stejaru, comuna Brazi, protoieria Ploieşti Sud.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii ai corului psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel amintit în Constituţiile Apostolice

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. Preasfinţia Sa a vorbit, printre altele, despre Postul Sfinţilor Apostoli, post care a început astăzi.

„Am săvârşit Sfânta Liturghie aşa cum se săvârşeşte permanent în mănăstiri şi în catedralele chiriarhale şi cu un prilej deosebit, dar în primul rând pentru a-i cinsti pe sfinţii prăznuiţi astăzi, pe Sfinţii Marcian şi Nicandru, pe Sfântul Teodor Stratilat şi pe Sfânta Muceniţă Caliopia şi pe cei dimpreună cu dânşii în această zi a începutului Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Este o zi importantă pentru cei care doresc să-şi curăţească sufletele să se apropie de Dumnezeu, să se roage mai mult, să citească mai mult ca altă dată din scrierile Sf. Apostoli, mai ales din epistolele Noului Testament, în acest Post al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel care anul acesta durează trei săptămâni. Este un post vechi amintit şi de Constituţiile Apostolice, încă din veacul al IV-lea, iar cu vreo 60 – 70 de ani mai târziu unul dintre Episcopii Romei, Leon, îl amintea în omiliile sale; amintea de existenţa acestui post al Sfinţilor Apostoli care la început s-a numit şi Postul Cincizecimii. În perioada de început a Bisericii, în veacurile IV – V, atunci când Sfinţii Părinţi au stabilit numeroase reguli pe care creştinii aveau să le împlinească mai apoi până în vremea noastră, postul acesta era legat de sărbătoarea Cincizecimii, creştinii doreau să îşi păstreze în curăţie viaţa în zilele care urmau acestei mari sărbători a Cincizecimii pentru a se învrednici permanent de darurile Sfântului Duh”, a spus Preasfinţia Sa.

În timpul postului avem datoria de a ne ruga mai mult

De asemenea, Preasfinţia Sa arătat că în perioada postului trebuie să citim mai mult din scrierile sfinte, mai ales din cuvintele Sfintei Scripturi, din cuvintele vieţii veşnice: „În fiecare post avem posibilitatea să ne apropiem de Dumnezeu prin curăţirea de patimi, prin lipsirea de orgolii, prin facerea de fapte bune, prin împlinirea poruncii iubirii atât de necesară în lumea în care trăim. În timpul Postului avem datoria de a ne ruga mai mult, de a nu lipsi de la slujbele Sfintei Biserici, de a citi mai mult din scrierile Sfinţilor Părinţi şi din cuvintele Scripturii, din cuvintele vieţii veşnice”.

Sângele martirilor a fost sămânţa Evangheliei care a rodit mult

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei vorbind celor prezenţi despre moartea martirică a sfinţilor cinstiţi astăzi, Sfinţii Nicandru şi Marcian, a arătat că în timpul persecuţiilor din veacurile primare îndreptate împotriva creştinilor, aşa după cum spun Părinţii Bisericii, au curs pâraie de sânge, iar sângele martirilor a fost sămânţa Evangheliei care a rodit mult.

„Sfinţii Nicandru şi Marcian care au pătimit în vremea împăratului Diocleţian din porunca unui cezar Maximian Galaeriu au fost închişi şi torturaţi pentru faptul că nu doreau să abjure de la credinţa lor creştină. După puţinele informaţii care se păstrează erau soldaţi în armata lui Diocleţian de pe teritoriul ţării noastre şi au refuzat să se închine zeilor şi să jertfească lor”, a spus Preasfinţia Sa.

Refuzând îndemnurile la apostazie au fost supuși la mai multe chinuri, însă nu i-au îndepărtat de credința creștină, ci au rămas statornici și l-au mărturisit în continuare pe Iisus Hristos. Astfel, din dispoziția împărătească în ziua de 8 iunie 298 li s-au tăiat capetele.

Comentarii Facebook


Știri recente