Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a fost oficiată la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile desprinse din Textele biblice citite astăzi: „Descoperim în rugăciunea Sfântului Simeon un adevăr fundamental și anume, că Mântuitorul, deși contemporanii Lui Îl așteptau ca un Răscumpărător doar pentru ei, a venit pentru mântuirea tuturor popoarelor. De aceea, Simeon a binecuvântat pe Dumnezeu că ‘ochii lui văzură mântuirea pe care Dumnezeu Tatăl a descoperit-o tuturor popoarelor’. Astăzi, în ziua Praznicului Întâmpinării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiind zi de duminică, am ascultat o a doua Evanghelie cunoscută drept Evanghelia Femeii cananeence unde vedem că ceea ce a spus Simeon când Iisus era Prunc avea să se împlinească atunci când Iisus, Fiul lui Dumnezeu a ieșit la misiune. Vedem în Evanghelia aceasta cât de importantă este rugăciunea, credința puternică că doar Dumnezeu ne poate trimite harul și ajutorul pe care îl cerem de la El și că această cerere trebuie să o facem în mod insistent așa cum femeia cananeancă, deși păgână, o clipă nu a abandonat credința sa puternică că Fiul lui Dumnezeu, venit în ținuturile ei, ale Tirului și ale Sionului, îi va împlini rugăciunea și îi va vindeca fiica chinuită rău de demoni. De aceea, iubiți credincioși credincioase, să învățăm și noi că pe lângă adevărul fundamental că Iisus a venit pentru mântuirea tuturor neamurilor, așa cum a arătat-o în pilda nunții Fiului de împărat sau a Cinei făcută de stăpânul casei când a arătat că Împărăția Cerurilor făgăduită lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov, descendenților acestora va fi luată de la ei pentru necredința și împietrirea inimii și va fi dată neamurilor care vor face fapte vrednice de ea, multora de la răsărit, de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi care vor prânzi cu Avraam în Împărăția lui Dumnezeu să învățăm faptul că atunci când ni se pare că nu primim răspuns la rugăciunea noastră Dumnezeu are o pedagogie specială ca și în cazul femeii cananeence așteptând de la noi exprimarea insistentă a unei credințe ferme, a unei credințe care nu se diminuează în nicio împrejurare. De aceea și Sfântul Ioan Gură de Aur vede în dialogul acesta și în refuzul repetat al Mântuitorului de a o ajuta tocmai dorința și intenția Mântuitorului de a arăta ucenicilor și tuturor celor care erau de față această comoară neprețuită a credinței femeii care era ascunsă în inima sa. Să arătăm și noi în fiecare clipă a vieții noastre o credință la fel de puternică exprimată în rugăciuni stăruitoare și atunci vom vedea împlinite rugăciunile noastre cele drepte”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române dirijată de Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu.

Comentarii Facebook


Știri recente