Liturghie Arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, astăzi, 3 februarie 2013, în Duminica a XXXII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Pericopei Evanghelice rânduită de Biserica Ortodoxă la această sărbătoare Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Vameșul Zaheu ca model de pocăință.

„Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi este o Evanghelie în care ni se pune înaintea ochilor sufletești un model de pocăință. Modelul de pocăință este Zaheu care atunci când vede milostivirea lui Dumnezeu hotărăște ca să-și schimbe radical viața. În al doilea rând Evanghelia de astăzi ne arată cât de mare este mila lui Dumnezeu care nu caută la mărimea păcatelor și care așteaptă pe fiecare dintre noi ca să se întoarcă, ca să se pocăiască. De aceea, noi cerem în fiecare rugăciune de dimineață ca Dumnezeu să îndrume pașii noștri, iar începutul zilei să fie un început bun și mântuitor pentru viața noastră de aici și de dincolo. De asemenea, vedem din Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi că Mântuitorul îi caută pe cei pierduți așa cum spun ultimele cuvinte ale acestei pericope evanghelice. Dacă Dumnezeu ne caută pe noi este bine ca și noi să răspundem acestei chemări așa cum a răspuns Zaheu. Și răspundem chemării lui Dumnezeu atunci când hotărâm cu tărie ca să ne schimbăm viața ca să însoțim pocăința, care înseamnă părere de rău pentru ceea ce am făcut, care înseamnă hotărârea de a nu mai repeta ceea ce am greșit, cu fapte bune”, a explicat Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române care a fost dirijată de Părintele Diacon Răzvan Ștefan.

Comentarii Facebook


Știri recente