Liturghie Arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, astăzi, 20 ianuarie 2013, în Duminica a XXIX-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Pericopei Evanghelice rânduită de Biserica Ortodoxă la această sărbătoare Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a arătat diferența dintre oamenii recunoscători și cei nerecunoscători.

„Vedem în comportamentul celor zece leproși ceea ce îi diferențiază pe oameni în general. Cei care au un suflet generos, cei care nu și-au pierdut omenia, cei care și-au păstrat inocența sufletească primul impuls al lor atunci când primesc un bine este acela de a slăvi pe Dumnezeu și de mulțumi celui prin care Dumnezeu a săvârșit față de el un bine. Cei în care simțămintele omenești s-au tocit trec insensibili pe lângă aceste gesturi de generozitate arătate nouă de Dumnezeu, de familie, de prieteni, de societate, de oameni pe care uneori nu-i cunoaștem, dar prin care noi primim de la Dumnezeu diferite bunuri. Este surprinzător că din cei zece doar unul se întoarce pentru a mulțumi. Dacă cercetăm comportamentul omenesc în general am putea recunoaște în cifra 10 și în singurul om care se întoarce recunoscând pe binefăcătorul său procentele care marchează societatea omenească în general. Sigur că cei nouă leproși nu trebuie condamnați din capul locului. Mântuitorul Se bucură de recunoștința celui care s-a întors și îi adresează cuvintele Credința ta te-a mântuit arătând că acest samaritean lepros nu doar s-a vindecat trupește de necurăția leprei, ci s-a mântuit, adică s-a curățit și de lepra sufletească. Sufletul lui înnobilat prin această minune săvârșită de Hristos a devenit receptiv la dragostea lui Dumnezeu față de el care se va manifesta de acum încolo în dragostea lui față de semenii care îl înconjoară și lucrul acesta este începutul mântuirii”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române care a fost dirijată de Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu.

Comentarii Facebook


Știri recente