Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvârșit duminică, 27 iulie 2014, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Romașcanii au participat în număr mare în Duminica a 7-a după Rusalii la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile celor două evanghelii citite în cadrul slujbei. Pornind de la pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei (9, 27-35) Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a menționat că vindecarea celor doi orbi „ne amintește că putem suferi de orbire chiar dacă avem ochi sănătoși”.

„Trebuie să facem legătura între ochii fizici și cei lăuntrici, între vederea fizică și cea duhovnicească. În Liturghie, dacă nu închideți ochii trupești și nu îi veți deschide pe cei sufletești, nu veți vedea și nu veți simți misterul care se produce în altar atunci când Hristos trimite Duhul Sfânt de la Tatăl pentru a preface pâinea și vinul în Însuși Trupul și Sângele Său. De aceea, Mântuitorul ne cere astăzi (n.r. duminică) să vedem în aceste vindecări lucrarea Sa minunată și să simțim că El este prezent în viața noastră. Cât privește omul mut, vindecat de Domnul prin mijlocirea credinței celor ce l-au adus la El, raportat la viața noastră, trebuie să cunoaștem faptul că, după ce au fost izgonite duhurile cele rele din noi prin primirea Tainelor Bisericii și am simțit prezența Domnului Hristos în noi și în firea lucrurilor, trebuie să-L propovăduim. Vindecarea este un semn că trebuie să fim misionari, făcând cunoscută oamenilor puterea vindecătoare a lui Dumnezeu. De vreme ce am primit cuvântul de la Dumnezeu, trebuie să ni-l împropriem, să-L mărturisim, potrivit funcțiilor pe care le avem în ordinea umană și potrivit darurilor primite de Sus. Cel care are darul cuvântului lucrează prin cuvânt, cel care are virtute vorbește prin fapte, cel care are darul vindecării, cum a fost Sfântul Pantelimon, vorbește prin minuni”, a explicat PS Ioachim Băcăuanul.

După cum a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în cadrul slujbei, tânărul Cristian Melinte a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Orbic, Protopopiatul Buhuși, iar părintele Alexandru Onofrei a fost hirotesit duhovnic pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman.

Comentarii Facebook


Știri recente