Liturghie arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Craiova

Peste două sute de credincioși au fost prezenți în Duminica a 29-a după Rusalii, la Biserica – Paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de preoții slujitori și diaconii acestui sfânt locaș, după cum ne-a transmis diac. Gheorghe Cioiu.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a detaliat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici (Luca 17, 12-19), care relatează despre minunea vindecării celor zece leproși de către Mântuitorul Iisus Hristos. Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea de a fi recunoscători lui Dumnezeu pentru toate drarurile revărsate asupra noastră și îndeosebi pentru cel mai important dar care este viața noastră. „Trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că El este însăși viața noastră. Dacă avem viață înseamnă că Dumnezeu este în noi, că îL avem pe Duhul Sfânt care, atunci la creație, a suflat asupra omului și l-a făcut ființă vie. Ca atare, dăruind viața noastră lui Dumnezeu ea se înoiește, se curăță de boli și suferințe, iar inima noastră se întoarce și mai înflăcărată și mai cuprinsă de dragoste către Dumnezeu spre a-I mulțumi, spre a-I fi recunoscătoare. Nu mai vorbim despre faptul că recunoștința și mulțumirea sunt virtuți de bază, specifice credinței noastre creștin ortodoxe. Mulțumim lui Dumnezeu, îI suntem recunoscători, îI aducem preamărire și astfel ne învrednicim în continuare de ajutorul Său și orice boală, orice suferințe sunt vindecate, dispar în fața Celui care știe și le vindecă pe toate, așa cum cerem și noi mereu în rugăciunea Împărate ceresc: ..vino și te sălășluiește întru noi și ne curățește de toată întinăciunea și mântuiește Bunule sufletele noastre! Împotriva bolilor și suferințelor de orice fel și împotriva morții, Mântuitorul Iisus Hristos ne-a dăruit trupul și sângele Său, pentru ca cel ce mânâncă trupul și sângele Domnului să nu moară, ci să aibă viață veșnică. Așadar, având aceste medicamente beneficiem de prezența lui Dumnezeu în viața noastră, ceea ce ne dă curaj, nădejde și aplecare către rugăciune, mulțumire și recunoștință, știind că Bunul Dumnezeu ne va întâmpina întotdeauna cu întrebarea: Ce dorești să-ți fac? Și de bună seamă că noi vom răspunde: Doamne, să fim permanent lângă Tine!”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Biserica „Sfânta Treime” – repere istorice

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru și Dimitrie Știrbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect și restaurator francez André Leucomte de Nouy. La lucrările de înfrumusețare și reconsolidare a bisericii au participat și membrii familiei princiare Știrbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu și mai ales fiul ei, marele logofăt și viitorul domn al Țării Românești, Barbu Știrbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcționat aici până în 1939.

Biserica „Sfânta Treime” – Știrbei din Craiova s-a bucurat mulți ani de calitatea de paraclis voievodal și este considerată o bijuterie a arhitecturii bisericești din oraș și din întreaga Oltenie. Pictura este de o frumusețe aparte, mobilierul a fost lucrat în Franța și montat aici în anul 1906, iar clopotnița și-a păstrat forma originală din timpul primei construcții având și avantajul poziției sale (este așezată chiar în parcul din centrul orașului). Este singura biserică din Craiova care are statuia ctitorului în curte; monumentul domnitorului Barbu Știrbei a fost sculptat de Jean Lecomte de Nouy- fratele lui André de Nouy.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…