Liturghie arhierească la Avrig, în a treia zi de Paști

IPS Laurenţiu - A treia zi de paşti (2)

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie din a treia zi de Paști în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Avrig, județul Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Din sobor au făcut parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Avrig și paroh al bisericii, Vasile Gafton și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. Dan Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. Emanuel Tăvală, a fost hirotonit diacon.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Vasile Gafton  a fost primit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”, ca semn al aprecierii pentru eforturile depuse în ultima vreme la finalizarea lucrărilor de pictare și de înfrumusețare a locașului de cult. De asemenea, mai mulți binefăcători ai bisericii din Avrig au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

Părintele Vasile Gafton a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Avrig în zi de praznic și i-a oferit în dar un crucifix din lemn.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care a fost relatată arătarea Mântuitorului Iisus Hristos celor doi ucenici, Luca și Cleopa.

În drumul spre Emaus, Mântuitorul le dă o lecție acestor ucenici care așteptau o împărăție pământească. După atâția ani de robie, ei așteptau ca poporul iudeu să fie din nou în cinste. Călătorul necunoscut, Mântuitorul, a început să le explice lor Scripturile și să vorbeasă despre profețiile mesianice. Dar nu L-au cunoscut. S-a făcut seară, iar Călătorul s-a făcut că merge mai departe, dar ei L-au rugat să rămână cu ei.

A rămas cu ei peste noapte și aici s-a petrecut minunea, o minune pe care noi o repetăm în fiecare duminică și în sărbătoare, minunea împărtășirii cu Hristos, prin Sfânta Euharistie, a explicat Ierarhul.

El a instituit Euharistia la Cina cea de Taină, iar acum, când s-au așezat la masă, Mântuitorul a repetat ceea ce făcuse la Cina cea de Taină și când a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor, fără să le spună nimic. Atunci li s-au deschis ochii și L-au cunoscut. Când L-au cunoscut, atunci El s-a făcut nevăzut. Este o mărturie extraordinară asupra Sfintei Împărtășanii, prin care noi primim Trupul și Sângele lui Hristos, a subliniat ierarhul.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine la racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sărbătoarea de la Avrig s-a încheiat cu slujba de sfințire a unui centru de zi pentru copii, amenajat într-un spațiu din cadrul sediului Protopopiatului Avrig. Centrul a fost amenajat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig și va găzdui mai multe activități extrașcolare cu elevi din această instituție.

 

Comentarii Facebook


Știri recente