Liturghie arhierească la Adormirea Maicii Domnului – Păncești

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri, 6 februarie 2014, Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Păncești. În cadrul slujbei, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos cei aproape 70 de preoți ai Protopopiatului Sascut.

Preoții Protopopiatului Sascut s-au reunit ieri, 6 februarie, în jurul Sfântului Potir pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Păncești. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut. „La începutul unui an, sinaxele presupun o mare importanță spirituală și pastoral-misionară pentru preoții noștri. Mai întâi, ne întâlnim în jurul potirului dragostei lui Iisus Hristos. Astfel, ne amintim că, în calitatea noastră de fii și păstori ai Bisericii, trebuie să ne împărtășim cu Hristos și să dobândim putere sufletească, pentru ca în virtutea acestei puteri să putem continua calea mai departe, prin labirintul întortocheat al acestei vieți, mergând către scopurile la care suntem chemați de către Hristos, spre limanurile mântuirii. Sinaxa de anul acesta a avut și o conotație aparte, mai ales că Sfântul Sinod a decis ca, în cursul anului, să dezbatem Taina Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii. Noi am luat exemplu bun, astfel că ne-am angajat să ne împărtășim, să sorbim din potirul dragostei lui Hristos și să ne amintim că suntem fii ai Celui Preaînalt. Deci, Sfânta Împărtășanie este esențială pentru viața Bisericii, iar preotul, în aceste sinaxe, în jurul ierarhului, își amintește de ziua hirotoniei sale, când a primit, de la ierarhul care l-a hirotonit, Trupul lui Hristos. Primind acest Trup în mână, ierarhul îi spune: „Primește acest Odor și-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, când are să-L ceară de la tine”. Aceasta înseamnă că, în cadrul slujbei cu ierarhul, și preoții își amintesc de acest moment și de faptul că nu ei înșiși iau Trupul de pe Sfântul Disc, ci Îl primesc așa cum li s-a oferit în ziua hirotoniei”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

Manifestări comemorative pentru anul 2014

Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului ne-a explicat că sinaxa are o conotație liturgică, întrucât preoții își amintesc și experimentează maniera de a sluji în sobor. „În general, ei slujesc în parohiile în care au fost trimiși. Atunci, toți fiind împreună, își împropriază mai bine mișcările liturgice. În cadrul acestor sinaxe noi avem ocazia să le împărtășim preoților un cuvânt pastoral, pentru a-i încuraja în viața lor misionară. Slujitorii sfintelor altare au datoria de a fi cei care administrează tainele împărăției lui Dumnezeu. Prin Taina Hirotoniei ei primesc și mandatul de a administra lucrurile Bisericii și de a-i povățui pe credincioși pe calea mântuirii. Am avut parte de o întrunire frumoasă la Sascut. Părintele protopop Ioan Negoiță știe să îi focalizeze pe preoți, mai ales că Protopopiatul Sascut este cel mai tânăr din eparhia noastră. În cadrul întâlnirii noastre am fixat premisele sărbătorilor de anul acesta. Episcopul Teodosie Atanasiu este originar din părțile Sascutului. Știm că anul acesta vor fi marcați cei 100 de ani de când a început Primul Război Mondial. Protopopiatul Sascut, alături de Protopopiatul Onești, are datoria de a organiza în cursul acestui an manifestări pentru pomenirea eroilor care s-au sacrificat pentru apărarea valorilor naționale. Știm că teatrul de război, întoarcerea armelor și alte evenimente din acele vremuri au avut loc pe teritoriul Eparhiei Romanului și Bacăului. Astfel, Unirea Transilvaniei cu Țara din 1918 și terminarea Primului Război Mondial se datorează victoriilor românilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz, aflate pe teritoriul eparhiei noastre. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să împlinim manifestările programate pentru acest an, iar timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu să-l transfigurăm în contextul istoriei actuale”, a adăugat Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Constantin Abageru de la parohia Parava a primit rangul de iconom stavrofor. La final, PS Ioachim Băcăuanul a oficiat Parastasul pentru episcopul Teodosie Atanasiu al Romanului, care s-a mutat la Domnul pe 7 februarie 1927.

Comentarii Facebook


Știri recente