Liturghie Arhierească în Protoieria Craiova Nord

În cea de a XXV-a Duminică de după Rusalii, prima din Postul Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Parohia Motoci, Protopopiatul Craiova Nord, judeţul Dolj. La finele Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, subliniind înţelesurile duhovniceşti ale Pericopei Evanghelice care prezintă Pilda Samarineanului milostiv, vorbind totodată şi despre semnificaţiile postului în tradiţia ortodoxă, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Parohia Motoci face parte din Protopopiatul Craiova-Nord şi este alcătuită din satele Motoci şi Urecheşti, având două biserici, la Motoci biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae şi Cuvioasa Paraschiva, iar la Urecheşti biserica filie cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Este alcătuită din credincioşi ai satului Motoci şi Urecheşti, precum şi din câteva familii ale unui mic cătun Corbu. În anul 1969, atât biserica de la Motoci, cât şi cea de la Urecheşti aveau câte 150 de familii fiecare. Majoritatea locuitorilor acestui sat au fost urmaşii clăcaşilor, din diferite localităţi ale Olteniei, sau ai boierilor ce au stăpânit moşiile din aceste hotare. Aici a fost la început o bisericuţă de lemn cu temelie de cărămidă, datată la începutul secolului al-XVIII-lea, construită de Clement Monahul Belivacă şi închinată Mânăstirii Gura Motrului din Judeţul Mehedinţi.

Biserica parohială a fost ridicată între anii 1901-1905 pe temelia altei biserici vechi, de la 1850, din arenzile terenului în suprafaţă de 135 de pogoane, donat de Barbu Sterpu şi nepoata sa, moşiereasa Bălaşa Teodoru. Tot pe locul unde se afla actuală biserică, Barbu Sterpu a făcut o biserică de lemn pe la anul 1834 de la care nu a rămas niciun document şi care a fost dăruită în 1850 comunei Urzicuţa-Dolj de Bălaşa Teodoru, moştenitoarea sa. Aceasta s-a dărmat înainte de 1900, data construirii actualei biserici. Actualul locaş de închinare a fost restaurat prima oară în perioada 1928-1930. Atunci s-a consolidat temelia prin subzidire de beton la 2 m adâncime şi s-au facut legături în fier de jur-imprejur. Lucrările au fost finalizate în timpul preotului Ştefan Ionescu (1903-1960). În perioada 2011-2015, Biserica Sfântul Nicolae şi Cuvioasa Parascheva din Motoci a trecut printr-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind coordonate de preotul paroh Paul Paraschiv.

Comentarii Facebook


Știri recente