Liturghie arhierească în Parohia Mitocu Dragomirnei 2

Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 6 aprilie 2014, Sfânta Liturghie în Parohia Mitocu Dragomirnei, Protopopiatul Suceava 1, județul Suceava. Ierarhul locului a oficiat cu acest prilej o slujbă de pomenire pentru preotul Ioan Bilauca, fost paroh la Mitocu Dragomirnei 2, care a plecat la Domnul în luna februarie a anului trecut, după cum aflăm de pe site-ul mmb.ro.

Credincioșii din Parohia Mitocu Dragomirnei 2, Protopopiatul Suceava 1, au avut bucuria, în Duminica a 5-a din Postul Mare, de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen. După întâmpinarea ierarhului, a fost oficiată Sfânta Liturghie, în cadrul căreia numeroși enoriași de toate vârstele s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Din soborul slujitorilor a făcut parte și pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 5-a din Post. „Fiecare om dorește cinste cât mai mare, sau loc de cinste. Este firesc, deoarece aceasta aparține de sentimentul și conștiința demnității omului. De aceea, Sfinții Apostoli din Evanghelia de astăzi, Iacov și Ioan, au urmărit două locuri de cinste, de-a drepta și de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos în împărăția cerurilor. Frumoasă dorință! Mântuitorul însă, știind ce avea să urmeze, i-a întrebat dacă pot pătimi. Aceștia au răspuns că pot și într-adevăr și-au încheiat viața pământească mucenicește, pătimind. Dumnezeu știe mai dinainte locul fiecăruia, fără să-l predestineze. Deci, Dumnezeu rânduiește pe fiecare după faptele sale, după cum ne spune Mântuitorul în Sfânta Evanghelie. A mai zis Mântuitorul în Sfânta Evanghelie pe care o ascultăm în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți: „Cine vrea să fie mai mare să fie slugă tuturor” și „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și mi-ați dat să beau”, făcând referire la faptele de milostenie, la jertfa noastră și la a trăi creștinește, îndurând necazurile și înfruntând păcatul. Despre aceste fapte vom fi întrebați la Înfricoșătoarea Judecată a lui Dumnezeu. Suntem datori ca aceste fapte de milostenie să fie permanente în viața noastră, începând din copilărie. Pe vremea când eram școlari, făceam fapte de milostenie. Din ceea ce ne dădeau părinții ofeream celor săraci. Virtutea cea mai mare este cea a iubirii creștine, iar cel care vrea să fie cu adevărat creștin trebuie să slujească celor neputincioși”, a explicat IPS Pimen.

„A rânduit Dumnezeu să avem aici episcop și Biserică”

Părintele paroh Gheorghe Apetrei și-a exprimat bucuria pentru faptul că Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a slujit Sfânta Liturghie în localitatea Mitocu Dragomirnei 2, mulțumind celor care sprijină biserica parohială. „Îmi vine în minte remarca Sfântului Ignatie Teoforul, care, pe la anul 100, spunea că acolo unde este episcopul, acolo este și comuniune, și unde este Hristos, acolo este și Biserica. Iată că a rânduit Dumnezeu să avem aici episcop și Biserică, și să fim și în comuniune, împărtășindu-ne cu Hristos Domnul. Vă mulțumim pentru dimpreuna rugăciune și pentru că ne purtați mereu de grijă. Mulțumesc celor care ne-au ajutat să înfrumusețăm această sfântă biserică și să ducem mai departe lucrările, consilierilor bisericii noastre, dar și donatorilor și făcătorilor de bine”, a spus pr. paroh Gheorghe Apetrei. După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat Parastasul pentru preotul Ioan Bilauca, mutat la Domnul anul trecut, care a păstorit comunitatea credincioșilor din Mitocu Dragomirnei 2 timp de șapte ani.

Comentarii Facebook


Știri recente