Liturghie arhierească în Parohia Ianca Nouă, Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică, 16 martie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Ianca Nouă, com. Ștefan cel Mare, după cum informează episcopiaslatinei.ro

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia vindecării slăbănogului din Capernaum: „Hristos vindecă pe slăbănogul din Capernaum prin iertarea păcatelor, tăind însăși rădăcina bolii − păcatul. Cauza bolii lui era păcatul, și acest lucru se întâmplă de multe ori și la noi. Odată cu intrarea păcatului în lume, prin neascultarea protopărinților noștri Adam și Eva, acesta are implicații profunde asupra ființei noastre! El are în sufletele noastre urmări nebănuite: boli, suferință, nefericire, neputință spirituală etc. Păcatul naște în noi boli și, așa precum ne arată evanghelia de astăzi, numai Dumnezeu poate ierta păcatele, totodată dăruindu-ne și vindecare trupească.

Și pentru că azi Biserica cinstește pe Sfântul Grigorie Palama, să luăm aminte și la rugăciunea alcătuită de el: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!” Rugăciune scurtă, dar foarte cuprinzătoare, pentru faptul că ne adresăm Mântuitorului Hristos cu toate apelativele Sale, recunoscându-L că este Dumnezeu adevărat Care poate ierta păcatele, așa cum a făcut-o astăzi cu slăbănogul și, în același timp, recunoscându-ne pe noi înșine ca păcătoși; rugăciune scurtă, pe care o putem rosti în toate împrejurările vieții noastre, nemaiputând zice că nu avem timp să ne rugăm sau invocând alte motive”.

Comentarii Facebook


Știri recente