Liturghie arhierească în Parohia Găneasa din Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică, 19 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Parohia Găneasa, informează episcopiaslatinei.ro

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XXIX-a după Rusalii: „Ce vrea să ne învețe evanghelia de astăzi prin această disociere a celor nouă de al zecelea †• singurul care a înțeles că nu ajunge doar credința pentru a se mântui? Toți au avut credință, altfel nu s-ar fi vindecat! Numai că nouă dintre ei au considerat că este suficientă aceasta și, pentru aceea nu s-au mai dus nici la preoți, adică nu le-a mai trebuit nici „Biserică”, și n-au voit să mai audă nici de Binefăcătorul lor. N-au înțeles că trebuie să-I și mulțumească, să-I aducă și recunoștință și — lucrul cel mai important — să și intre în comuniune cu El. Unul singur a înțeles că este insuficientă credința. Acesta s-a întors, a arătat recunoștință și a dat slavă lui Dumnezeu. Doar despre el ne spune Evanghelia că a dat slavă lui Dumnezeu și, pentru aceasta, Hristos numai lui i-a zis: Credința ta te-a mântuit, vrând să spună că acest fel de credință mântuiește. Ceilalți nouă s-au izolat în credința lor, căzând în autosuficiență. Au rămas în credința lor egoistă, individualistă, refuzând comuniunea.

Evanghelia de astăzi este cât se poate de actuală, pentru că și în vremurile noastre sunt mulți care consideră că ajunge credința, că este suficient doar să crezi, și pentru aceasta nu mai „ajung” la preoți, nu mai ajung la biserică, nu mai caută și comuniunea cu Binefăcătorul lor, ca să Îi arate mulțumire și recunoștință. Sfântul Apostol Iacob, însă, ne atenționează în Epistola sa, zicând: „Credința fără fapte este moartă” (Iac. 2, 26), pentru că și diavolii cred (Iac. 2, 19), dar credința lor s-a dovedit a fi ineficientă”.

Comentarii Facebook


Știri recente