Biserica „Sfânta Treime” din Parohia Botoș – Fundu Moldovei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, a fost înconjurată ieri de enoriași și de fiii satului veniți de aproape sau de departe.
Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.
Sărbătoarea Sfintei Treimi a adunat ieri, 9 iunie 2014, peste 1.000 de credincioși la biserica Parohiei Botoș – Fundu Moldovei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. În această zi, oamenii vin spre lăcașul de închinăciune, atât pentru a sărbători împreună hramul, cât și pentru a se ruga pentru sufletele celor adormiți. Bucuria localnicilor de pe aceste meleaguri, binecuvântate de Dumnezeu cu o frumusețe aparte, a fost mare întrucât în mijlocul lor au poposit oaspeți de seamă de la sute de kilometri. La orele dimineții, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost așteptat la intrarea în sat de călăreți îmbrăcați în costume naționale. De aici, ierarhul a mers cu trăsura până în fața lăcașului de închinăciune din Botoș, unde a fost întâmpinat de soborul preoților. După ce a coborât din trăsură, ierarhul i-a stropit cu agheasmă pe călăreți. În altarul de vară a fost săvârșită apoi Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, și pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Rugăciuni la mormintele celor adormiți
În timpul slujbei, râuri de credincioși, de la cei mai mici până la cei mai mari, au pășit spre curtea bisericii, purtând în mâini coșuri în care se aflau colaci, vin și alte prinoase, care urmau să fie oferite de sufletele celor adormiți. Oamenii au așezat coșurile de la poartă până în fața altarului de închinăciune din lemn, oferind o imagine deosebită. Îmbinarea dintre costumele naționale și coșurile frumos împodobite cu flori a fost completată de vremea deosebit de frumoasă și de peisajul desprins parcă din povești. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie a citit mai multe rugăciuni de dezlegare și a stropit cu apă sfințită pe toți cei prezenți la rugăciune. În cuvântul de învățătură adresat cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Sfintei Treimi. „Preasfânta Treime este Dumnezeul nostru care a făcut cerul, pământul, pe om și pe îngeri. Noi, oamenii, avem cele mai bogate daruri de la Dumnezeu. Sfânta Treime este cu adevărat Dumnezeul cel viu și necontenit face minuni cu noi și cu întreaga creație. Sfânta Treime este cu adevărat iubirea și puterea supremă, precum și înțelepciunea mai presus de orice. Ziua Sfintei Treimi este sărbătoarea supremă a sufletului nostru, a ființei și menirii noastre. Noi trebuie să înțelegem că purtăm chipul Sfintei Treimi în noi. Sfânta Treime, mai presus de orice, este iubire. Din această iubire, Dumnezeu ne-a creat pe noi, oamenii, după chipul Său”, a explicat IPS Arhiepiscop Teodosie. Părintele paroh Radu Lateș a mulțumit Arhipăstorului Eparhiei Tomisului pentru că a slujit la hramul Bisericii „Sfânta Treime”. În același timp, părintele paroh a menționat că ori de câte ori Înaltpreasfinția Sa slujește la Botoș, „biserica parohială înflorește ca o mireasă a lui Hristos”. IPS Teodosie și-a exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a binecuvântat prezența Înaltpreasfinției Sale la Botoș. A urmat slujba Parastasului în cadrul căreia au fost pomeniți ctitorii sfântului lăcaș, preoții care au slujit de-a lungul vremii, precum și răposații înmormântați în cimitirul satului. Slujitorii sfintelor altare au mers apoi pe la fiecare mormânt pentru a oficia un Trisaghion.