Liturghie arhierească în biserica parohială din Tărian, Eparhia Oradiei

În Duminica a XVII-a după Rusalii, a Cananeencei, 14 februarie 2016, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Tărian, Protopopiatul Oradea, săvârşind Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul Înălţarea Domnului, în sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Cristian Rus.

Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare bihorene, de soborul slujitor şi dreptmăritorii creştini din Tărian. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi şi studenţi teologi de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea şi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeeancă:

„Prin această Duminică binecuvântată, a șaptesprezecea după Rusalii, în care ne aducem aminte de minunea vindecării, prin credința puternică a unei femei simple, a fiicei ei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ne apropiem de începutul perioadei celei mai pline de pocăință, de curățire și de adâncire a credinței noastre, din timpul anului bisericesc, perioada Triodului, care are în miezul ei Sfântul și Marele Post al Paștilor.”

„În această Duminică avem descris un chip direct al pocăinței, printr-o femeie care nu era israelită, nu era din poporul cel ales, o femeie cu care Mântuitorul Iisus Hristos nu se întâlnește în Țara Sfântă, ci în nordul acesteia, înspre Fenicia, Libanul de astăzi, în părțile Tirului și ale Sidonului, o femeie cananeeancă care avea o suferință profundă pentru că fiica ei era chinuită de diavolul, era bântuită de duhul cel întunecat care o desfigura și o dusese la o suferință extremă, pe care mama ei o purta cu greutate, cu durere, dar și cu dragoste mare pentru fiica ei cea bolnavă, dragoste care o determină pe mama cea iubitoare să meargă la întâlnirea cu Domnul Iisus Hristos, pe Care Îl recunoaște că este Mesia și Îl salută prin cuvintele care Îl mărturisesc pe El că este Fiul lui David și Îi cere să aibă milă de ea.

În cadrul slujbei, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe Părintele paroh Emanuel Trif întru iconom-stavrofor pentru frumoasa lucrare pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în cei cinci ani de când slujește în Parohia Tărian, precum și pentru activitatea pilduitoare, timp de unsprezece ani, din Parohia Bălaia.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, adresându-i, din partea clerului și credincioșilor prezenți, alese felicitări la împlinirea, în ziua de 13 februarie a.c., a nouă ani de la binecuvântatul moment al alegerii Preasfințitului Părinte Sofronie în demnitatea de Episcop al Oradiei. De asemenea, părintele protopop a subliniat existenţa şi dăinuirea peste veacuri a românilor ortodocşi din Tărian, încă din cele mai vechi timpuri, localitatea fiind atestată documentar din secolul al XIV-lea, precum și implinirile duhovnicești și administrative realizate de către vrednicul preot paroh Emanuel Trif.

Părintele paroh Emanuel Trif a mulţumit, în cuvântul său, Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru prezenţa la Sfânta Liturghie, în mijlocul comunităţii dreptmăritoare din Tărian pe care, din încredinţarea Chiriarhului, o păstoreşte de peste cinci ani de zile, dar şi pentru distincția acordată. De asemenea, a adus mulțumiri bunilor credincioşi pentru dragostea cu care l-au înconjurat de la începutul misiunii sale de păstor duhovnicesc în această parohie.

În încheiere, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe părintele paroh pentru aleasa lucrare ce o săvârşeşte, cu multă dăruire şi dinamism, în mărturisirea credinţei noastre strămoşeşti în această parohie, întru înnoirea vieţii duhovniceşti a credincioşilor şi a lucrării administrativ-gospodăreşti.

Comentarii Facebook


Știri recente