Liturghie arhierească în Biserica „Buna Vestire” din Sibiu

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat duminică, 30 martie 2014, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din Sibiu, vechea Catedrală a românilor din cetatea transilvană, cunoscută și sub numele de Biserica de pe Groapă. Tradiția împământenită la Sibiu de ani buni prevede ca în ziua hramului sau în cea mai apropiată duminică de Buna Vestire, Mitropolitul Ardealului să liturghisească în această istorică biserică, în cimitirul căreia se află înmormântați mari personalități, amintind aici doar pe Mitropolitul Ioan Mețianu, ctitorul actualei Catedralei mitropolitane din oraș, pe Mitropolitul Miron Romanul sau pe episcopul Vasile Moga, primul episcop ortodox roman al Transilvaniei.

Tradiția s-a păstrat și în acest an, când sutele de credincioși adunate în lăcașul de cult au avut posibilitatea să se împărtășească la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu. În soborul de preoți au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la aceeași facultate, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, preoții de la biserica sibiană și alți slujitori ai Sfintelor Altare din oraș.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihail Roman a fost hirotonit preot pentru Parohia Călvaser, Protopopiatul Mediaș. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu și de corul bisericii, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre învățăturile Duminicii a patra din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, zi în care învățăm ce putere are credința în viața noastră.

La final, preotul Constantin Mitea de la Biserica de pe Groapă le-a mulțumit ierarhului și preoților pentru participarea la slujba prin care s-a prelungit hramul din acest an.

Comentarii Facebook


Știri recente