Liturghie arhierească de hramul bisericii Parohiei Haieu, Bihor

Credincioşii Parohiei Haieu din Protopopiatul Oradea, au avut bucuria duhovnicească ca, de hramul sfântului lăcaş, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, 08 noiembrie 2015, să primească vizita Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare bihorene, de soborul slujitor şi dreptmăritorii creştini din Haieu, dar și de oficialitățile locale. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, a precizat Pr. Cristian Rus.

După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din minunea învierii fiicei lui Iair, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos, subliniind, totodată, lucrarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, și cinstirea de care s-au bucurat şi se bucură aceştia în rândul creştinilor dreptmăritori, atât în vechime, cât şi în zilele noastre: „Ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, hramul frumoasei biserici în care ne aflăm, se întâmplă, prin rânduiala curgerii timpului lăsat de Dumnezeu, să fie în zi de duminică, Duminica a douăzeci și patra după Rusalii. În cele două pericope evanghelice citite acum, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ni Se descoperă ca Fiu al lui Dumnezeu, plin de putere de sus, gata să învieze pe cei morți, să vindece pe cei bolnavi și, mai mult decât atât, atunci când cei șaptezeci și doi de ucenici ai Săi, pe care îi trimisese la propovăduire, s-au întors spunând că și duhurile se pleacă înaintea lor, în numele Lui, le-a spus că le-a dat putere să calce peste șerpi și peste scorpii, adică peste puterea celui rău, peste duhurile cele necurate, îngerii cei căzuți, putere ce a dat-o și urmașilor ucenicilor Săi, adică Bisericii, până la sfârșitul veacurilor.”

„Astăzi noi îi serbăm pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Arhanghelul Mihail, căpetenia milițiilor cerești, este cel care s-a luptat cu satana și a strigat celorlalți îngeri statornici, după ce au căzut îngerii cei răi, «să stăm bine, să stăm cu frică», cuvinte pe care diaconul le rostește la Sfânta Liturghie înainte de Sfânta Jertfă, pentru că la Jertfa de Taină, cea nesângeroasă, la slava lui Dumnezeu au fost chemați îngerii să privească, dar ei nu cutează și își acoperă fețele. Din această slavă au căzut duhurile necurate. Iar întărirea pentru totdeauna a îngerilor, statornicirea lor, s-a întâmplat când celălalt arhanghel, Gavriil, a venit la Fecioara din Nazaret și a anunțat-o, i-a binevestit că va deveni Maică și va naște Fiu, pe Fiul Celui Preaînalt. Ea, care nu știa de bărbat, avea să devină Născătoare de Dumnezeu”, a mai spus Preasfinția Sa.

La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, care se află în spitale, afectați de incendiul nimicitor ce a avut loc în urmă cu nouă zile în București, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor. De asemenea, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care au trecut la cele veșnice în urma tragediei petrecută în seara zilei de 30 octombrie 2015 în capitala țării.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit pe tânărul teolog Daniel Nicolae Iștoc în treapta diaconiei pe seama bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din parohia Ioaniș, Protopopiatul Beiuș.

Părintele Adrian Caba, consilier pentru cimitire, monumente și servicii funerare și paroh la Haieu a adresat ierarhului un cuvânt de bun venit, mulțumind pentru înalta purtare de grijă și dragostea arătată bunilor credincioși din Haieu, și arătând faptul că este cel dintâi Episcop al Oradiei care a vizitat această parohie în ziua prăznuirii hramului bisericii parohiale, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele consilier și paroh Adrian Caba pentru aleasa lucrare pastorală ce o săvârşeşte, cu multă dăruire şi dinamism, în mărturisirea credinţei strămoşeşti în această parohie, întru înnoirea vieţii duhovniceşti a credincioşilor şi a lucrării administrativ-gospodăreşti, dar și pe enoriașii din Haieu pentru frumoasa primire, pentru dragostea și atașamentul față de Biserica Ortodoxă Română, adresând urări de ani mulți și binecuvântați tuturor dreptmăritorilor creştini care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Toți credincioșii prezenți au primit din partea Episcopului Oradiei iconițe reprezentând pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar din partea parohiei au primit pachete cu bucate tradiționale, ce au întregit bucuria hramului bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente