Liturghie arhierească de hramul bisericii parohiale din Haieu

Credincioşii Parohiei Haieu, Protopopiatul Oradea, au avut marea bucurie ca, de hramul sfântului locaş în ziua de cinstire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2015, să primească vizita Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, informează Pr. Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare bihorene, de soborul slujitor şi dreptmăritorii creştini din Haieu, dar și de oficialitățile locale. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură în care a reliefat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din minunea învierii fiicei lui Iair, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos, subliniind, totodată, lucrarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, și cinstirea de care s-au bucurat şi se bucură aceştia în rândul creştinilor dreptmăritori, atât în vechime, cât şi în zilele noastre.

„În zilele noastre, oricât ar fi de bine pregătiți doctorii, oricât de avansată ar fi aparatura medicală, sunt momente în care nu se mai poate face nimic din punct de vedere omenesc; arta medicală nu mai are niciun cuvânt de spus pentru că este limitată, cum limitate sunt puterile omului. Adevărații medici, atunci când intră în operație, Îl cheamă pe Dumnezeu în ajutor, rugându-se ca ceea ce ei nu pot să facă, să împlinească Dumnezeu, ca să vindece pe cei bolnavi. Adevăratul medic se smerește în fața neștiinței sale, cunoscând că, oricât de multe ar ști și ar învăța la facultatea de medicină și, apoi, în practica medicală la căpătâiul bolnavilor, nu are răspuns înaintea morții, și atunci când aceasta se apropie, știința lui, oricât ar fi de vastă, îl poate copleși, pentru că oricât de multe informații și experiență ar aduna, înaintea puterii lui Dumnezeu nu are altceva de făcut decât să se încline”, a spus Preasfinţia Sa.

La ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, care se află în spitale, afectați de incendiul nimicitor ce a avut loc în urmă cu nouă zile în București, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor. De asemenea, la ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care au trecut la cele veșnice în urma tragediei petrecută în seara zilei de 30 octombrie 2015 în capitala țării.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit pe tânărul teolog Daniel Nicolae Iștoc în treapta diaconiei pe seama bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din parohia Ioaniș, Protopopiatul Beiuș.

Preacucernicul părinte paroh Adrian Caba, a adresat Ierarhului un cuvânt de bun venit, mulțumind pentru înalta purtare de grijă și dragostea arătată bunilor credincioși din Haieu, și arătând faptul că este cel dintâi Episcop al Oradiei care a vizitat această parohie în ziua prăznuirii hramului bisericii parohiale, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh Adrian Caba pentru aleasa lucrare pastorală ce o săvârşeşte, cu multă dăruire şi dinamism, în mărturisirea credinţei noastre strămoşeşti în această parohie, întru înnoirea vieţii duhovniceşti a credincioşilor şi a lucrării administrativ-gospodăreşti, dar și pe enoriașii din Haieu pentru frumoasa primire, pentru dragostea și atașamentul față de Biserica Ortodoxă Română, adresând urări de ani mulți și binecuvântați tuturor dreptmăritorilor creştini care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Toți credincioșii prezenți au primit din partea Chiriarhului Oradiei iconițe reprezentând pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar din partea parohiei au primit pachete cu bucate tradiționale, ce au întregit bucuria hramului bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente