Liturghia de hramul Arhiepiscopiei Târgoviştei va fi oficiată la Mănăstirea Stelea, anunţă IPS Nifon  

„Având în vedere necesitatea respectării cu strictețe a tuturor măsurilor sanitare, dar și din motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii din anii precedenți, anul acesta, ceremoniile dedicate Sf. Ier. Nifon se vor desfășura la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde sfântul a locuit, prin urmare, un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale”, a precizat IPS Nifon în cuvântul pastoral dedicat ocrotitorului eparhiei.

Sfântul Ierarh Nifon este sărbătorit în 11 august. Slujbele de hram vor începe încă din ajun.

Ierarhul a invitat credincioşii să participe la hram, însă a îndemnat la prudenţă şi la respectarea regulilor impuse de pandemie.

„Așadar, aveți posibilitatea să veniţi, în ziua de marți, 11 august a.c., de la ora 7.00, în incinta Mânăstirii Stelea din Târgovişte, unde, pe un podium special amenajat, în aer liber, va fi oficiată Utrenia și Sfânta Liturghie.

„Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18.00”.

„Îndemn pe toți, fii și fiice duhovnicești ale Eparhiei noastre care vor dori să se roage alături de Noi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitară ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea apariției noului coronavirus”.

În mesajul pastoral, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon reaminteşte contribuţia esenţială pe care Sfântul Nifon a avut-o în edificarea Ortodoxiei româneşti.

„Cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în istorie ca marele înnoitor al vieții spirituale de la noi, din prima parte a secolului al XVI-lea, care a reorganizat din temelii viața bisericească de aici, îndemnând la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, dar și la necesara aprofundare a principiilor Evangheliei lui Hristos, atât în viața personală, cât și în cea publică”.

„Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model de autentic conducător creștin peste secole”.

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre. Moaștele sale au fost aduse de la Mănăstirea Dionisiu, din Muntele Athos, în Catedrala din Târgoviște în urmă cu un deceniu, iar capul şi mâna dreaptă a Sfântului Nifon, se află din 1949 în Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Foto credit: Arhivă Arhiepiscopia Târgoviştei

Comentarii Facebook


Știri recente