Liturghia Darurilor înainte sfințite, în parohia Cătina, protopoiatul Gherla

Credincioșii din Parohia Cătina, Protopopiatul Gherla, au participat vineri, 14 martie, la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de Înaltprasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba a fost săvârșită în sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Gherla, Paul Isip, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu. Bucuria slujbei arhierești a fost dublată de prezența Icoanei Maicii Domnului de la Muzeul Mitropoliei, aflat la subsolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.

Icoana Maicii Domnului, despre care se spune că este Făcătoare de Minuni, a fost pictată de preotul Luca din Iclod, cel care a pictat și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre încercările din post și cum putem birui aceste încercări.

„În această luptă cu răul, noi nu putem fi soldați neinstruiți. Încercăm să ne întărim puterile sufletești și, până la urmă, să ieșim biruitori. Postul ne pune la îndemână o grămadă de mijloace cu ajutorul cărora ne întărim spiritual, ne exersăm, ne antrenăm în lupta cu răul. Unul dintre mijloacele știute de toată lumea este chiar postirea. Dar o altă modalitate, un alt mijloc de luptă este rugăciunea”, a spus IPS Părinte Mitropolit Andrei.

Pentru credincioșii din Cătina, prezența Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și a Sfintei Liturghii oficiate de ierarh au fost o mare sărbătoare, mai ales că nu au mai avut parte de o slujbă arhierească din anul 1986, de când s-a făcut sfințirea bisericii.

Icoana Maicii Domnului la Cătina

Icoana Maicii Domnului adăpostită la Muzeul Mitropoliei din Cluj-Napoca a fost adusă în Parohia Cătina, în după-masa zilei de 13 martie, de o delegație oficială condusă de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru. Icoana a fost purtată în procesiune de la intrarea în sat până la biserica parohială. Ajunși la biserică, credincioșii au asistat la slujba Pavecerniței Mari cu Litie și la cuvântul duhovnicesc rostit de arhim. Dumitru Cobzaru. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Muzeul Mitropoliei a aparținut în trecut Parohiei Ilișua. Această icoană a lăcrimat de două ori cât a fost în parohie, în anii 1717 și 1789.

Comentarii Facebook


Știri recente