La Sibiu s-a deschis o lista cu semnaturi pentru retrocedarea catre credinciosii ortodocsi din Istanbul a Catedralei ‘Sfanta Sofia’, unul dintre cele mai impozante lacase de cult din lume, transformat dupa 1453, anul in care Constantinopolul a cazut in mainile turcilor lui Mahomed al II-lea, in moschee musulmana, informeaza cotidianul ‘Romania Libera’. Basilica ‘Sfanta Sofia’, una dintre ctitoriile Sf. Imparat Constantin cel Mare, este cunoscuta astazi drept Hagia ‘Sophia’ sau ‘Agia Sophia’, iar numele sau inseamna in limba greaca ‘Sfanta intelepciune’. Prima biserica de pe acest loc a fost construita in anul 325, dar a ars intr-un incendiu in anul 404. A fost reconstruita de imparatul Teodosie al II-lea, in anul 415, dar a ars din nou in timpul rascoalei Nika, din anul 532. Cladirea si-a primit forma finala in anul 537, sub domnia imparatului Justinian I. Era foarte importanta pentru Ortodoxie si era considerata inca de atunci una dintre bijuteriile arhitectonice ale fostului Imperiu Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina. Interiorul lacasului de cult este decorat cu mozaice, iar coloanele de marmura si acoperisul sunt de o mare importanta artistica. Catedrala este o constructie remarcabila, al carei dom central este unul dintre cele mai mari din lume.
Ambasadorul Elveției în vizită de prezentare la Patriarhia Română
În ziua de joi, 5 decembrie 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a primit, în vizită de prezentare, la Reședința Patriarhală, pe Excelența Sa Domnul Massimo Baggi, Ambasadorul Elveției în România. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel…
Ambasadorul Elveției în vizită la Patriarhia Română | Galeria foto
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit joi, 5 decembrie 2024, vizita ambasadorului Elveției în România, Exelența sa Massimo Baggi. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
„Om al rugăciunii, faţă senină şi misionar dinamic”: Patriarhul Daniel despre Episcopul vicar Gherasim Putneanul
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis joi un mesaj la Simpozionul Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”, desfășurat la Mănăstirea Putna între 4 și 7 decembrie. Preafericirea Sa l-a…
Biserica din Ostrovul Cernicăi se pregătește de hram
Sfântul Nicolae va fi cinstit vineri la Mănăstirea Cernica. Cu această ocazie, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul va oficia Sfânta Liturghie. „Sfântul Nicolae nu este numai ocrotitorul bisericii din Ostrovul Cernicăi, ci și al întregii…
Protos. Nicolae Tat, duhovnicul mănăstirii maramureșene Săpânța–Noul Peri, s-a mutat la Domnul
Părintele Protosinghel Nicolae Tat, duhovnicul Mănăstirii Săpânța–Noul Peri din județul Maramureș, s-a mutat miercuri la Domnul după o îndelungă suferință, la vârsta de numai 39 de ani. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și…