Limba română sărbătorită de românii de pretutindeni

În parohiile ortodoxe românești din Piacenza și Legnago din Italia au fost organizate la sfârșitul săptămânii trecute mai multe manifestări cu copii și tineri cu ocazia Zilei Limbii Române – 31 august. Și în orașul Bor din Serbia a avut loc sâmbătă manifestarea „Limba noastră românească, pod peste Dunăre” pentru vorbitorii de limba română din regiunea sârbească Timoc.

În Parohia „Sfântul Daniil Sihastrul” din Piacenza, Italia, a fost organizat sâmbătă Cenaclul literar „Limba noastră-i o comoară”, în care au fost implicați și tinerii ortodocși din cadrul Frăției Ortodoxe Europene Nepsis, se arată pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, episcopia-italiei.it. În cadrul cenaclului s-au recitat poezii clasice ale poeților naționali români, s-au citit pasaje din scriitorii români cunoscuți, s-au citit snoave, legende, basme și alte creații populare românești. La eveniment a participat și poetul Gheorghe Tătaru, care a recitat poezii și le-a vorbit tinerilor despre frumusețea limbajului poetic și modul în care fiecare își poate manifesta talentul sau înclinația spre alcătuirea de poezii. Interpretele de muzică Mariana Buruiană și Veronica Ursachi au cântat melodii din repertoriul artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici: „Pentru ea la Putna clopot bate” și „Dragu-mi-i a te cânta, scrisule”, pe versurile lui Grigore Vieru. Duminică, la parohia ortodoxă românească din Piacenza a fost organizată o serbare spre bucuria copiilor sub genericul „Vorbiți, scrieți românește!”. Cei mici au scris, au desenat, au colorat litere ale alfabetului și au citit compuneri în limba română, iar apoi, în fața celor prezenți în biserică, au cântat și au recitat poezii.

Pe 31 august, și la Parohia ortodoxă românească „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Legnago, Italia, credincioșii români au recitat poezii și au cântat cântece în limba română. Sufletul serbării au fost copiii parohiei. „Manifestarea s-a încheiat cu poezia «Limba română în străinie», semnată de Eugenia Bulat și adresată celor risipiți prin lume, urmată de cântece românești. Copiii au transmis prin vers și cântec frumusețea sărbătorii tuturor celor prezenți în biserică, celor care s-au lăsat pătrunși de sentimentul datoriei sacre de a păstra și cultiva limba română, floare eternă a dăinuirii noastre”, se arată pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

La Biblioteca Poporului din orașul sârbesc Bor a avut loc, la 31 august, manifestarea „Limba noastră românească, pod peste Dunăre”, organizată de Asociația pentru Cultura Românilor din Serbia „Ariadnae Filum” și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Episcopia Daciei Felix, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. La evenimentul care se desfășoară în cadrul mai general al proiectului „Caravana culturii și tradițiilor românești în Timoc” au vorbit părintele protopop Boian Alexandrovici de la Protopopiatul Daciei Ripensis și Zavișa Jurj, președintele Asociației „Ariadnae Filum”. Au fost prezenți și Alexandru Petruț, atașatul cultural al Ambasadei României la Belgrad, iar din partea Primăriei orașului Bor a vorbit Miliana Golubovici, consilier al Primăriei. În a doua parte a programului a fost lansat filmul documentar despre identitatea națională a românilor din Timoc al regizorului Ionuț Pițurescu.

Comentarii Facebook


Știri recente