Limba română a fost declarată limbă de stat în Republica Moldova

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pronunțat joi, 5 decembrie 2013, hotărârea privind statutul limbii de stat în Constituția țării. Astfel, limba română a fost declarată limbă de stat, după ce, timp de 19 ani, aceasta a fost „limba moldovenească”, informează Ziarul Lumina.

Această decizie istorică, după cum a fost numită de politicieni, istorici, intelectuali și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, a venit din inițiativa unui grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, care a cerut Curții Constituționale (CC) să confere Declarației de Independență a Republicii Moldova, în care limba oficială a statului era declarată limba română, statutul de normă constituțională. Argumentul principal al acestui grup de inițiativă a constituit faptul că Declarația de Independență, fiind parte integrantă a preambulului Constituției, are valoare de text constituțional și face corp comun cu Constituția. După analizarea dosarului depus și a argumentelor aduse de grupul de deputați, Curtea a hotărât ridicarea statutului Declarației de Independență la nivel constituțional, fapt care va duce la reformularea articolului nr. 13 din Constituție, care până acum stipula că limba de stat este „limba moldovenească, în baza grafiei latine”.

Conform președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, problema denumirii oficiale a limbii de stat a generat o profundă scindare în cadrul populației țării. Aceasta își are originile în anul 1994, când a fost adoptată Constituția noului stat independent și care prevedea că limba de stat este „limba moldovenească, funcționând în baza grafiei latine”.

Unii analiști politici susțin că decizia Curții Constituționale va crea disensiuni în societate, însă acestea nu vor avea efecte majore, informează agenția de știri Info-Prim Neo.

„Până la urmă a triumfat adevărul”

Corecția anomaliei ce dăinuia de aproape 20 de ani a fost întâmpinată cu entuziasm de oamenii de cultură și istoricii basarabeni, aceștia apreciind că, până la urmă, „a triumfat adevărul”. „Până la urmă a triumfat adevărul. Era incontestabil, nimeni n-a avut dubii. Pentru foarte multă lume, lucrurile au fost clare. Cei care au fost spălați pe creier de propaganda regimului sovietic de ocupație au rătăcit, au bâiguit prin întuneric”, a declarat istoricul Ion Varta pentru Unimedia.md.

Cu toate acestea, decizia CC reprezintă mai curând o „victorie simbolică”, în contextul în care art. 13 din Constituție poate fi modificat doar cu 3/5 din voturile deputaților, acest lucru părând aproape imposibil în actuala legislatură: „O decizie adoptată de Parlamentul actual este practic imposibilă, întrucât actuala guvernare nu întrunește o majoritate constituțională. Sunt necesare voturi din partea comuniștilor, care nu vor admite și nu vor vota. Probabil o aducere în concordanță a prevederilor Constituției cu cele din Declarația de Independență se va face mai târziu, în cadrul unei viitoare legislaturi”, a conchis istoricul.

Comentarii Facebook


Știri recente