Liga femeilor ortodoxe, în sprijinul tinerilor râmniceni

Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit săptămâna trecută mai multe activități cultural-misionare. Între acestea s-a numărat și expoziția de icoane pe sticlă, organizată la Centrul eparhial din Râmnic, de centrul catehetic Băbeni I, informează „Ziarul Lumina”.

Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit duminică, 1 iunie, pe aleea din fața Catedralei arhiepiscopale, expoziția de icoane pe sticlă a tinerilor din centrul catehetic al Parohiei Băbeni I. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea. Prezentarea expoziției și a membrilor Cercului de pictură a fost făcută la finalul Sfintei Liturghii, săvârșită la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”, de către pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Tinerii iconari, membri ai Cercului de pictură „Dialog plastic” al Parohiei Băbeni I, coordonați de pr. Emil Rădulescu și doamna Mioara Plop, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea al Arhiepiscopiei Râmnicului și al parohiei, au participat în ultimii ani la o serie de tabere de creație, organizate în stațiunea Călimănești-Căciulata din județul Vâlcea. Lucrările realizate au fost vernisate în cadrul unor concursuri de pictură, unde au obținut premii importante, între care amintim premiul I la ediția de anul acesta a concursului „Vâlcea artistică”. Expoziția de la Râmnicu Vâlcea se alătură celor de gen din alte localități din țară, creionând astfel un itinerar al promovării valorilor spiritual-culturale ale Ortodoxiei românești.

Proiectul de catehizare „Calea Mântuirii” în parohiile râmnicene

Proiectul catehetic „Calea Mântuirii” continuă la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea. Astfel, duminică, 1 iunie, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Calea Mântuirii – The Way”, activitate catehetică la care au luat parte 22 de participanți. În cadrul întâlnirii catehetice desfășurate la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, părintele prof. Nicolae Proteasa, responsabil al proiectului în cadrul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, a susținut tema cu titlul: „Purtarea creștină”. După vizionarea suportului în format video, părintele profesor a prezentat suportul de curs care rezumă îndemnul spre sfințenie al Sfântului Serafim de Sarov: „Scopul vieții noastre este dobândirea Sfântului Duh”. „În Duminica Părinților și a Copiilor, am gândit că este potrivit să discutăm despre comportamentul creștinului de astăzi, sub aspectul toleranței și iubirii jertfelnice față de semeni, dar și al misiunii pe care ne-o asumăm în societatea actuală. Problemele care apar în cadrul familiei sunt din ce în ce mai variate și mai complexe, iar suferința apare și drept consecință a depărtării de Dumnezeu, din lipsa rugăciunii, și a neîncrederii de a accepta lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră, în familiile noastre”, a precizat pr. prof. dr. Nicolae Proteasa.

„Bibliotecarul, prietenul copiilor”

La finele săptămânii trecute, în cadrul proiectului „Bibliotecarul, prietenul copiilor”, la Centrul pentru Copii cu Dizabilități Nord și la Centrul de Plasament nr. 5 Râmnicu Vâlcea, a avut loc o întâlnire între reprezentantele Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, secțiile Sala de Lectură și Împrumut Carte pentru Adulți, Zenovia Zamfir, Cristina Tănăsoiu, Liliana Popescu și Antoanela Enăcache, membre ale Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe, filiala Vâlcea, cu copii instituționalizați în aceste centre. În prima parte a acțiunii s-au organizat jocuri interactive cu „piticii” de la Centrul de Copii cu Dizabilități Nord, iar de la ora 17:30, tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani de la Centrul de Plasament nr. 5 au realizat un dialog pe teme literare cu poetul și sculptorul vâlcean Paul Stănișor. „Tinerii au fost sfătuiți să creadă în Bunul Dumnezeu că El este cel mai bun prieten și sprijin la greu. Preocupările tinerilor în societatea de astăzi sunt foarte diferite. Modalitățile de petrecere a timpului liber, diversitatea mijloacelor de informare, alegerea prietenilor constituie pentru tineri prilejuri de descoperire a unor modele și valori diferite”, a spus Antoanela Enăcache de la Asociația Liga Femeilor Creștin-Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea.

La final, organizatorii au oferit dulciuri și fructe tuturor participanților și au primit în schimb un recital de poezie, dar și o listă cu câteva dorințe: o excursie la Mănăstirea Cozia și o vizită la Muzeul de Istorie.

Comentarii Facebook


Știri recente