Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și o școală din Italia lansează împreună un proiect Erasmus+

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman va coordona în perioada 2024-2026, împreună cu Instituto di istruzione superiore „Leonardo” – Giarre din Italia și cu Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, un proiect Erasmus+ dedicat inovării practicilor didactice.

Proiectul se intitulează „Innovation pédagogique et formation des compétences pour l’education humaniste” și se adresează elevilor și profesorilor deopotrivă.

Lansarea a avut loc marți, la Centrul eparhial de la Roman. La eveniment a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a subliniat necesitatea înțelegerii umanismului, pornind de la învățătura lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Astăzi ne aflăm în fața unei provocări, pe care cu siguranță cei prezenți o vor transforma în șansă, și anume preocuparea umanistă, care nu poate exista fără aspectul ei spiritual”,  a spus IPS Ioachim.

În cadrul evenimentului, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, pr. prof. dr. Ionuț Amărinii, a declarat: „Suntem, din 2014, în cadrul unui program european care vizează deschiderea de noi pârghii pentru educație. Unul dintre aceste prototipuri ale ethosului teologic este și acela al interdisciplinarității”.

Mihai Giosan, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a menționat următoarele: „Iată, Școala și Biserica creează o educație prin valori și pentru valori”.

Elena Drăghiceanu,  profesor de Limba Română și coordonatorul proiectului, a subliniat: „Pentru comunitatea școlară a liceului nostru, această zi a devenit importantă întrucât marchează nu doar lansarea unui proiect Erasmus+, cât mai ales marchează implicarea comunității noastre școlare în viața comunitară locală, zonală și regională, în încercarea de a contribui într-o formă reprezentativă la identificarea unor soluții pentru problemele educative din România”. 

Iulian Hrușcă, lector univ. dr. la Facultatea de Litere, Departamentul Limbi Clasice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a menționat importanța umanismului, urmărind istoria conceptului din Antichitate, trecând prin modelul grecesc și cel roman. „Această predispoziție creată de oamenii elenistici a ajutat mai târziu și cultura latină în alcătuirea conceptului de humanitas pe care îl cunoaștem”, a spus acesta. 

Leonarda Olivieri, din partea Instituto di istruzione superiore Leonardo, Giarre, Italia, a lucrat în cadrul a numeroase proiecte Erasmus+, majoritatea concentrându-se asupra problematicilor legate de bioetică, de învățare a limbilor străine sau asupra diverselor subiecte actuale. 

La finalul evenimentului elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman au susținut un moment artistic.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului


Știri recente