Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău la ceas aniversar

În fiecare an sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae prilejuiește bucurie deosebită în cadrul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău. Elevii, dascălii și toți ostenitorii își înalță trăirea duhovnicească, culturală, artistică, spre ocrotitorul liceului Sfântul Ierarh Nicolae. Și în acest an, bunătatea și blândețea Sfântului Nicolae, a adunat împreună elevi, dascăli, părinți, distinse oficialități, într-o comuniune a bucuriei si a darului.

Prăznuirea Sfântului Nicoale a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, în seara zilei de joi 5 decembrie, în capela Liceului, continuând cu slujba Privegherii, după cum ne-a transmis Pr. Petru Brisc. Slujba Vecerniei a fost un preambul al bucuriei și comuniunii Sfintei Liturghii săvârșită în ziua de 6 decembrie, începând cu orele 10:00. Soborul de preoți a fost format din cadre didactice ale liceului, având în fruntea sa pe Preacuviosul Părinte Director Spiritual Arhimandrit Antonie Pința și Preacucernicul Părinte Director Ionuț Marcel Pop. Rugăciunea preoților s-a împletit cu rugăciunea elevilor și a dascălilor prezenți la Sfânta Liturghie, sublimitatea slujirii făcând trăitoare expresia Patriarhului Gherman I al Constantinopolului: „Biserica este cerul pe pământ, unde Dumnezeu trăiește și se mișcă”.

Bucuria a fost prilejuită și la faptul că la acest moment de sărbătoare au luat parte și Domnul Inspector General al Inspecoratului Școlar Sălaj, Gheorghe Bancea, Doamna Inspector de religie, Claudia Boha, dar și credincioși apropiați liceului și capelei acestuia. În cuvântul de invățătura Părintele Profesor Claudiu Boia a subliniat valoarea darului și mai ales responsabilitatea pentru darul primit: viața, natura și semenul de lângă noi, iar Părintele Director Pop Ionuț Marcel a mulțumit tuturor pentru prezența la acest moment de sărbătoare.

Sărbătoarea a continuat începând cu orele 16:00, în prezența dacălilor, elevilor dar și a părinților acestora. Elevii mai mici ai liceului din clasele pregătiroare, I, II și III însoțiți de părinți și pregătiți de către doamnele învățătoare Bulgărean Maria, Silaghi Mihaela, Ghile Ileana și Maxim Olivia ne-au purtat în lumea minunată a inocenței, a curajului și perseverenței. De la poezie la colindă, de la dans la piesă de teatru, cei mici au oferit un moment artistic apreciat, înconjurați fiind de aplauze.

Spectacolul a continuat cu un program cultural-artistic, oferit de elevii claselor IX-XII. Totul a debutat cu o suită de cântece populare, oferite de Sabou Mihai (clasa a XII-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a), Drîmbe Bogdan (clasa a XI-a), acompaniați fiind de Pop Paul (clasa a XI-a) și Albert Marian (clasa a IX-a). S-a trecut apoi în registrul sportului, unde Chirilă Alin (clasa a XII-a), ne-a demonstrat că jocul cu mingea pentru unii este o artă, prezentând o serie de jonglerii cu mingea. Trupa de teatru „Seminaria” a liceului, pregătiți de doamna profesoară Ștefania Nechita a prezentat piesa „Pictorul și califul”. Privind la actorii Tegalș Daniel (clasa a XII-a), Chiș Ionuț Remus (clasa a XI-a), Drîmbe Bogdan (clasa a XI-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a), am putut exclama un singur cuvânt: profesioniști! S-a confirmat faptul că talentul șlefuit prin muncă, poate duce la adevărate mărgăritare artistice.

A urmat apoi un moment înălțător realizat de elevii Mureșan Andreea, Mureșan Adina, Pop Paul (clasa a XI-a), Ardelean Raul (clasa a XI-a), care prin interpretarea extraordinară a unor colinde și cântece de Crăciun au încântat auditoriul printr-o armonie dusă pe cele mai înalte culmi. Divertismentul a avut și el locul lui în cadrul spectacolului, elevul Eusebiu Rus (clasa a XII-a) oferind un moment de imitare decentă a gesturilor mimicii, ticurilor unor profesori dar și a unor colegi.

Respectul și mulțumirea nutrite pentru cadrele didactice ale liceului au fost arătate prin oferirea unor dedicații muzicale cadrelor didactice din partea elevelor Alexandra Vlad (clasa a XI-a), Mureșan Andreea și Mureșan Adina.

Ziua de 6 decembrie s-a încheiat într-o ambianță a divertismentului, elevii clasei a XII-a prezentați pe un fundal muzical, s-au regăsit în diferite piese muzicale, un aport considerabil având și doamna Profesoară Ștefania Nechita.

Activitățile desfășurate cu ocazia serbării ocrotitorului liceului au continuat și sâmbătă 7 decembrie, când s-au desfășurat diferite activități sportive: meciuri de fotbal între echipele claselor de liceu, meciuri de volei, tenis de masă, totul culminând cu un meci de volei între profesori și elevi. Seara începând cu orele 18:00, la capela liceului s-a săvârșit taina Sfântului Maslu.

Duminică 8 decembrie Corul băbătesc „Predania” al Liceului condus de Preacucernicul Părinte Profesor Claudiu Boia, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău. În prezența Preasfinției Sale la sfârșitul Sfintei Liturghii Corul mixt „Pax vobis” al Liceului Ortodox a oferit și un concert de colinde.

Activitățile desfășurate cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-au încheiat în seara zilei de 8 decembrie printr-un nou concert de colinde susținut la Jibou în Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Prooroc Daniel”. Bogăția și diversitatea activităților desfășurate cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, arată că pentru elevii și dascălii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, prăznuirea sfântului este prilej de manifestare a bucuriei și de apropiere prin dar și dăruire.

Comentarii Facebook


Știri recente