Libertatea de care ne bucurăm este datorată acestor soldați – Mitropolitul Iosif la Soultzmatt

Cu ocazia pomenirii soldaților români de la cimitirul din Soultzmatt, Mitropolitul Iosif a spus că libertatea de care ne bucurăm astăzi se datorează eroilor neamului. 

După slujba de pomenire din 26 mai ierarhul a afirmat că „noi ne rugăm pentru veșnica lor pomenire, însă pomenirea lor rămâne perenă doar dacă îi învățăm pe copiii noștri să îi cinstească”.

Cimitirul militar din Soultzmatt se află pe locul fostului lagăr în care au suferit și au murit 678 soldaţi români, luaţi prizonieri în Primul Război Mondial.

Sfânta Liturghie

Înaintea slujbei de pomenire din cimitirul Soultzmatt, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Episcopul vicar Sofian al Germaniei au oficiat Sfânta Liturghie în capela Schaeffertal situată în apropiere.

În omilia Sa Preasfințitul Părinte Sofian a explicat că „exemplul acestor soldați care au îndurat multă suferință, mult chin și chiar pierderea vieții”, reprezintă o încurajare de a ne cinsti eroii naționali deoarece „și-au dat viața pentru ca idealul unirii să se împlinească”.

„Cele 687 de vieți dăruite pentru ca un ideal să se poată împlini ne onorează și aceasta este doar o mică parte din sutele de mii de vieți jertfite”, a spus Preasfinția Sa.

Totodată, el a semnalat că „doar înțelegând jertfa înaintașilor noștri și raportându-ne corect la ea putem să înțelegem cine suntem și ce valori avem ca popor”.

„Așa cum ne rugăm pentru cei adormiți din familiile noastre, tot așa trebuie să ne rugam și pentru toți ostașii și eroii neamului nostru, din marea familie a poporului român” a îndemnat Episcopul Sofian.

La eveniment au fost prezente oficialități din Franța și România: Sabin Pop, Consulul general al României la Strasgourg, colonelul Eduard Calotă, primarul comunei Soultzmatt, Jean-Paul Diringer și domnul Cătălin Fudulu, membru al Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Conferințe dedicate eroilor neamului

Sâmbătă, în Casa Asociațiilor (Maison des Association) din Soultzmatt, la ora 17.00 a avut loc conferința „Soarta soldaților români morți în Alsacia și soarta soldaților francezi morți în România”, susținută de domnul Cătălin Fudulu, membru al Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Duminică 27 mai, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica Sfinții Cosma și Damian din Mulhouse, domnul Cătălin Fudulu a conferențiat pe tema: „Realizarea și importanța Marii Uniri de la 1918”, după cum a declarat pentru Agenția de știri Basilica pr. paroh Emil Tanca.

Evenimentele dedicate eroilor înmormântați în cimitirul din Soultzmatt au fost ogranizate de parohia „Sfinții Cosma și Damian” din Franța.

Cimitirul militar din Soultzmatt

În data de 30 august 1919, statul francez a dăruit României platoul de la Val du Pâtre unde a fost amenajat actualul cimitir militar, pe locul fostului lagăr în care au fost suferit soldații români.

Cimitirul a fost inaugurat în 9 aprilie 1924 la ceremonie fiind prezenți Suveranii României de atunci: Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură, dintre care una poartă o inscripţie în limbile română şi franceză:

“Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale

Comentarii Facebook


Știri recente